Gevelbekleding

Bekijk het assortiment

Gevelbekleding is als een houten jas voor de gevel van uw (bij)gebouw. Deze ‘jas’ is de bescherming van de muur en is de eerste ‘verdedigingslinie’ tegen met name zon, regen, sneeuw, hitte en kou. Door uw muur te beschermen met bijvoorbeeld rabat creëert u een stabiele omgeving aan de binnenzijde. Daarnaast kunt u met het materiaal en de stijl van de gevelbekleding de schoonheid van het (bij)gebouw benadrukken. Van Dorp Hout zet alle informatie over gevelbekleding voor u op een rij.

Gevelbekleding

Er is een brede en toenemende verscheidenheid natuurlijke en kunstmatige materialen aan gevelbekleding, ook wel wandaankleding of wandbekleding genoemd. Ieder soort materiaal heeft uiteraard zijn eigen voor- en nadelen. Zo wordt rieten gevelbekleding vaak gebruik op daken en muren. Het is gemaakt van een droge vegetatie zoals lang stro en overlappend aangebracht om water (af) te leiden. En stenen gevelbekleding is wellicht eenvoudig van vorm, maar veel (bij)gebouwen zien er met een dergelijk materiaal zeer decoratief uit.

Steen-asfalt, kunststof en houten wandbekleding

Een voorloper van moderne, onderhoudsvrije gevelbekleding is de wandbekleding van asfalt. Met asfalt geïmpregneerde panelen gaven ze de wandbekleding vroeger het uiterlijk van een baksteen of gewoon steen, maar hadden ze weinig onderhoudszorgen door het materiaal. Dit type bekleding is voornamelijk terug te vinden op oude schuren en garages. Alleen aan de hoekkappen is te zien (als de rest in goede staat is) dat het gemaakt is van asfalt.

Houten dakspanen worden vaak nagebootst met behulp van vinyl of uPVC-weatherboarding. Er bestaan ook plastic imitaties van houten grind en shakes. Het voordeel van plastic gevelbeplating is dat het in oneindig veel kleuren en stijlen verkrijgbaar is. Vinylbeplating is verbeterd ten opzichte van ouder vinyl, maar nog steeds gevoelig voor directe hitte. Het biedt daarnaast geen extra isolatie aan het (bij)gebouw, tenzij er bijvoorbeeld schuim aan het product is toegevoegd.

Houten gevelbekleding is zeer veelzijdig in stijl en kan worden gebruikt op een grote verscheidenheid aan bouwconstructies. U kunt het verven en kleuren in elk gewenst kleurenpalet. Hoewel installatie en reparatie relatief eenvoudig is, vereist houten gevelbekleding meer onderhoud dan andere oplossingen. Mieren en termieten vormen een bedreiging, dusdanig dat extra behandeling en onderhoud de kosten in sommige gevallen aanzienlijk kunnen verhogen.

Bevelsiding en channelsiding

Bij gebruik van houten gevelbekleding is het belangrijk dat u de houten planken of rabatdelen voldoende ruimte geeft voor enige werking. Ze moeten dus enkele centimeters van uw dakrand af blijven. We raden daarnaast aan om rachels als achterwand te gebruiken en deze om de 30 á 35 centimeter te monteren. Plaats de rachels verticaal, zodat het geheel goed kan ademen.

Bij de meeste (bij)gebouwen wordt houten gevelbekleding horizontaal geplaatst; dit wordt ook wel bevelsiding genoemd. Dit betekent dat de achterlatten, ook wel rachels genoemd, verticaal geplaatst worden om de 40 á 60 centimeter. Zorg voor ruimte, zodat het hout kan ademen. Verticale planken worden minder vaak toegepast. Dit wordt ook wel channelsiding genoemd; dit zijn speciale planken voor verticale gevelbekleding. Gebruik bij verticale montage dubbele rachels of ventilatielatten. Ventilatielatten hebben ‘luchtgaten’: een must bij channelsiding als u beperkte ruimte hebt om uw gevel te laten uitsteken. Monteer de ventilatielatten horizontaal ook weer om de 40 á 60 centimeter.

Diverse soorten hout

Bij Van Dorp Hout hebben we diverse soorten houten voor gevelbekleding voor iedere portemonnee. Duurzame behandelingen om de levensduur van het hout te verlengen, worden steeds populairder. Zo is thermisch gemodificeerd hout in trek door de hittebehandeling die vocht onttrekt en het hout oplicht. Daarnaast is deze manier van behandelen 100% milieuvriendelijk.

Grenen- en vurenhout

Thermisch gemodificeerd grenen- en vurenhout is een goedkopere oplossing. Door de hittebehandeling is het hout veel duurzamer geworden. Op deze manier gaat het hout wel 15 jaar mee. Het nadeel is dat grenen- en vurenhout kwetsbaarder is voor scheurtjes.

Lariks Douglas

Dit hout is door de werking en duurzaamheid ongeschikt om als gevelbekleding voor een woning te gebruiken. U kunt hier echter wel een hele strakke achterwand van een kapschuur mee maken. Ook zijn deze bijzondere profielen zeer geschikt voor een schutting. Veel mensen kiezen voor Deens rabat omdat het er strakker uitziet dan potdekselplanken.

Krijg persoonlijk advies

Uiteraard hebben we nog veel meer soorten en maten hout, en andere materialen gevelbekleding. Wilt u weten welk type hout u het beste kunt gebruiken voor uw (bij)gebouw? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te mailen of te bellen. Of gebruik onze online chat rechtsonder. Onze gespecialiseerde medewerkers helpen je graag verder bij het vinden van de ideale oplossing.

"Wij werken graag met de houtproducten van Van Dorp Hout! Kwalitatief mooi hout, gemakkelijk te bestellen, keurig afgeleverd en altijd behulpzaam met werkvoorbereiding bij de meer uitdagende bouwwerken."
Vincent Twigt - Schollevaart Hoveniers
"Wat een fantastisch bedrijf. Wij van Houtbouw Maatwerk zaten omhoog. Wij hadden met spoed 5 douglashouten schuttingen nodig. Na een telefoontje waren wij welkom. Ik moet zeggen zeer welkom. Onze aanhanger bleek te klein voor de schermen, dat was geen probleem. Zonder enige moeite stond er voor ons een aanhanger klaar van van Dorp Hout. De schuttingen zijn van een super kwaliteit. Mooie dikke schermen. Allerminst rommel, echte mooie geschaafde planken. Iets wat wij als bedrijf erg belangrijk vinden. De klus liep wat uit en konden hierdoor de aanhanger niet voor sluitingstijd afleveren. Ook dit was geen enkel probleem. Voor ons is dit service van de bovenste plank. Wij zijn daarom ook vanaf nu zonder na te denken klant en hopen in de toekomst heel veel zaken te kunnen doen met het team van Van Dorp Hout."
Patrick en Marco - Houtbouw Maatwerk V.O.F.
"Sinds 2018 klant bij Van Dorp Hout, zeer tevreden over de hoge kwaliteit hout in alle soorten en maten. In verschillende projecten hebben ze heel fijn ondersteund, goed geadviseerd en mooie materialen geleverd. Ik ga in de toekomst graag weer mooie projecten maken in samenwerking met Van Dorp Hout."
Ricardo Gerlofsma - Hoveniersbedrijf Ricardo Gerlofsma
"Goede producten, maar vooral een goed advies en erg behulpzaam! Hout voor een schutting gekocht en mocht gratis benodigd gereedschap lenen voor een week. Van dit soort service wordt ik blij!"
Geert Menting - Particuliere klant

Ontvang ons laatste nieuws en aanbiedingen

U kunt op elk gewenst moment weer uitschrijven. Hiervoor kunt u de contactgegevens gebruiken uit de algemene voorwaarden.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag. Neem contact op met een van onze specialisten voor een passend advies.

  Vraag naar onze FSC® of PEFC gecertificeerde producten.
© 2021 Van Dorp Hout - Algemene voorwaarden - Privacy policy - Copyright & Disclaimer - Disclaimer
Webdesign: G2O - Realisatie T100