EPDM dakbedekking aanbrengen? Het is zo gedaan met deze 6 stappen

Bekijk ons EPDM

Wil je binnenkort een nieuw dak gaan leggen of misschien zelfs een bestaand dak gaan vervangen? Dan is het belangrijk dat je kiest voor een kwalitatieve soort dakbedekking. Veel mensen kiezen er dan voor om EPDM te gebruiken als dakbedekkingsmateriaal. Echter is het aanbrengen van EPDM dakbedekking wel een klus die je niet zomaar even uitvoert. Je moet namelijk de juiste materialen in huis hebben en ook goede voorbereidingen treffen. Daarom legt Van Dorp Hout je uit welke voorbereidingen je exact moet treffen en hoe je EPDM dakbedekking kunt aanbrengen. Zo sta je er namelijk nooit alleen voor en begin je gegarandeerd goed aan je project. Wil je weten hoe je EPDM dakbedekking kunt aanbrengen? Lees dan verder, we vertellen er alles over.

Welke materialen en gereedschappen heb ik nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een welbekend gezegde dat ook geldt voor het aanbrengen van EPDM dakbedekking. Zo is het dus belangrijk dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt. Het eerste materiaal - naast het hebben van EPDM dakbedekking zelf - is een hemelwaterafvoer. Een goede afvoer is namelijk cruciaal voor elk soort dak. Van Dorp Hout heeft twee soorten hemelwaterafvoeren in het assortiment:

Verder is het ook noodzakelijk om de juiste lijmsoort in huis te hebben zodat het EPDM doek kan worden vastgemaakt aan het dak. Van Dorp Hout raadt aan om gebruik te maken van de EPDM Quickprimer. Deze lijmsoort is speciaal ontworpen om een optimale hechting tussen het dakprofiel en de EPDM dakbedekking te garanderen. Vergeet overigens ook niet een EPDM aandrukrol te bestellen zodat het EPDM op de ondergrond kan worden aangedrukt. Optioneel: bestel een EPDM aandrukrol voor de hoeken mee.

Wil je liever niks aan het toeval overlaten? Kies er dan voor om een complete EPDM gereedschapskist te bestellen. Deze starterset bevat alle producten die nodig zijn voor het aanbrengen van EPDM dakbedekking. Wist je dat Van Dorp Hout een zeer snelle levering garandeert? Mocht je niet kunnen wachten om te beginnen, kun je ook jouw benodigdheden direct ophalen in onze winkel. We hebben alles op voorraad!

Welke voorbereidingen moet ik verder treffen?

Heb je alle materialen en gereedschappen in huis? Dan is het tijd om de eerste voorbereidingen te gaan treffen! Wanneer je EPDM dakbedekking gaat aanbrengen, is het allereerst belangrijk dat je voor de juiste weersomstandigheden kiest. Je wilt namelijk geen water tussen jouw dak en EPDM. Bereken daarnaast van tevoren hoeveel EPDM en lijm je nodig hebt. Je wilt immers niet halverwege jouw project moeten stoppen omdat je niet genoeg materiaal hebt ingeslagen.

Zorg er als laatste ook voor dat je de ondergrond vuil- en vetvrij maakt voordat je aan de slag gaat. Wanneer je dit niet doet, kan de EPDM dakbedekking mogelijk niet goed hechten met de EPDM lijm. Je kunt dit doen door wat ontvetter te mengen met water en het dak schoon te schrobben. Vergeet uiteraard niet de schoongemaakte ondergrond even te laten drogen! 

EPDM dakbedekking aanbrengen: het stappenplan

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen is het tijd voor het echte werk. Onderstaand stappenplan maakt het aanbrengen van EPDM dakbedekking super eenvoudig! Laten we beginnen!

Stap 1: EPDM uitrollen

Rol het EPDM doek helemaal uit en laat dit minimaal 30 minuten rusten. Hierdoor gaan de vouwen en kreuken namelijk uit het EPDM doek. Wanneer je dit niet doet, kan het EPDM doek te strak gelegd worden waardoor er teveel spanning komt te staan op het doek.

Stap 2: Terugvouwen

Zodra het EPDM doek even heeft gerust, kun je de kortste zijde van het EPDM doek gaan terugvouwen. Zorg ervoor dat deze zijde niet langer is dan twee meter aangezien dit later problemen kan vormen tijdens het aanbrengen van de EPDM dakbedekking.

Stap 3: Lijmen

Smeer nu de omgeslagen zijde van het EPDM doek in met de EPDM Quickprimer. Doe dit ook voor de ondergrond. Als het goed is, heb je nu twee ingesmeerde vlakken.

Stap 4: Wacht tot de lijm droog is

Dit is een zeer simpele stap welke echter zeker niet onderschat mag worden! De lijm moet namelijk vingerdroog zijn zodat er geen luchtbellen kunnen ontstaan onder de EPDM dakbedekking. De lijm is pas klaar voor aanbrenging wanneer je je vinger op de lijm plaatst en deze niet meer blijft plakken aan je vinger. De droogtijd is afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Stap 5: Tijd om te leggen!

Vouw nu de ingesmeerde EPDM dakbedekking gelijkmatig terug over de ingesmeerde ondergrond. Zorg ervoor dat je het EPDM doek goed aandrukt met een aandrukrol. Vergeet ook niet de randen goed aan te drukken! Herhaal hierna stap 2 tot en met 5 voor de andere helft van de EPDM dakbedekking.

Stap 6: Hemelwaterafvoer plaatsen

Nu je de EPDM dakbedekking hebt aangebracht blijft er nog maar één taak over: het plaatsen van de hemelwaterafvoer. Afhankelijk van jouw gekozen hemelwaterafvoer teken je de maten af op het EPDM doek. Snijd vervolgens met een mes een opening in het EPDM doek en plaats de hemelwaterafvoer in het gat. Smeer vervolgens de flap en de EPDM ondergrond in en laat de lijm wederom vingerdroog worden. Hierna kun je de flap op de ondergrond vouwen.

Ging het bovenstaande stappenplan nog net iets te snel? Bekijk dan eens onderstaande video. Hierin geven we allerlei tips en tricks voor het aanbrengen van EPDM dakbedekking.

Klaar om aan de slag te gaan?

Ben je na het lezen van dit blog klaar om aan de slag te gaan met het aanbrengen van EPDM dakbedekking? Bestel dan jouw dakbenodigdheden direct online zodat je des te sneller aan de slag kan. Wanneer je bij Van Dorp Hout bestelt, sta je er ook nooit alleen voor. Wij zijn sterk in advies en maatwerk en helpen onze klanten bij het realiseren van duurzame oplossingen in hout en aanverwante artikelen met een buitentoepassing. Heb je nog een vraag over het aanbrengen van EPDM dakbedekking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze gespecialiseerde adviseurs delen graag hun jarenlange expertise met je. We helpen je graag.