Hardhout beitsen? Zo doe je dat!

Bekijk ons assortiment

Kun je hardhout beitsen?

Ja, je kunt hardhout beitsen. Sterker nog, het is een uitstekend idee om de levensduur van je hardhout te verlengen. Onbehandeld hardhout gaat gemiddeld zo’n vijftien tot twintig jaar mee. Je kunt deze levensduur aanzienlijk verlengen door simpelweg het hout even te behandelen met een beits. Wanneer je je hardhout gaat beitsen, heeft dit drie gevolgen:

  • Het hardhout krijgt een beschermende laag waardoor het o.a. vergrijzing tegengaat;
  • De beits zorgt voor een vochtwerende laag waardoor het hardhout de ruimte krijgt om te ademen;
  • Het hardhout krijgt een nieuwe uitstraling, afhankelijk van de gekozen beits.

In principe is er dus geen reden om je hardhout niet te beitsen. Het is echter ook mogelijk om je hardhout te behandelen met verf en houtolie. Dit blog zal enkel focussen op het beitsen van hardhout.

Welke beits voor hardhout?

Van Dorp Hout heeft allerlei soorten beits in het assortiment. Daarom kan het wellicht lastig zijn om de juiste beits te kiezen voor jouw hardhout. In dit blog zullen we twee beitsen toelichten:

Hermadix Houtdecor

De Hermadix Houtdecor is een universele verfbeits welke ideaal is voor houten objecten aan en rondom het huis. Denk hierbij aan kozijnen, blokhutten, schuttingen, vlonders en deuren. Deze beits is mens- en milieuvriendelijk en ook nog eens verkrijgbaar in transparante en dekkende variant. De transparante variant bieden wij aan in de kleuren melkwit en grijs terwijl de dekkende variant leverbaar is in de kleuren zonnegeel en wijnrood.

Hermadix Tuindecoratiebeits

De tuindecoratiebeits van Hermadix is een watergedragen beits die speciaal geschikt is voor geïmpregneerd tuinhout om zo vervuiling en vergrijzing tegen te gaan. Deze beits droogt snel en dringt diep door in het hout waardoor afbladderen vermeden wordt. Ook is bij deze beits een grondverf(laag) niet nodig. Je kunt deze beits het beste gebruiken voor tuinschermen, pergola’s, rozenbogen, hekken, veranda’s en eigenlijk alle andere soorten tuinhout. Ook deze beits bieden wij aan in een transparante en dekkende variant. Bij beide opties is een wijde variëteit aan kleuropties mogelijk.  

Zo kun je jouw hardhout beitsen

Nu je weet welke beitsen je kunt gebruiken voor jouw toepassing, is het tijd om hardhout te gaan beitsen. Het eerste wat je moet doen voordat je hardhout gaat beitsen is ervoor zorgen dat jouw toepassing goed schoon (en droog) is. Zorg er dus voor dat het oppervlak stof- en vetvrij is en dat er geen afval op het hout ligt. Open hierna voorzichtig het blik en roer de beits goed door elkaar totdat je een mooie egale kleur krijgt. Hierna kun je met een kwast een laag beits op het hardhout aanbrengen. Je hoeft hierbij niet zuinig te zijn met de beits! 

Breng de beits overigens niet plank voor plank aan, aangezien de beits hierdoor zal aanzetten. Dit zal een negatieve invloed hebben op het eindresultaat. Misschien dat je jezelf wel afvraagt hoeveel lagen beits je moet aanbrengen op jouw hardhout. Nou, dat is allemaal afhankelijk van het soort hout waar je mee werkt. Zo kun je op nieuw hout 2 tot 3 lagen aanbrengen terwijl je bij onderhoud ‘slechts’ 1 tot 2 lagen nodig hebt. Ben je bezig met het onderhouden van jouw hardhout en is het hout al redelijk vergrijst? Dan raden wij aan om het hout eerst te behandelen met houtontgrijzer.

Ga jij morgen direct aan de slag?

Wil je na het lezen van dit blog niet langer wachten en direct de levensduur van jouw hardhout verlengen? Dat snappen wij van Van Dorp Hout maar al te goed, aangezien je zo lang als mogelijk wilt profiteren van je hardhout. Daarom raden wij aan om hardhout te beitsen. Bestel jouw beits nu direct online zodat je morgen al aan de slag kunt. Heb je wellicht nog een vraag over het beitsen van hout of over één van onze producten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze producten en hoe je deze op de juiste manier toepast. Zo weet je precies hoe je het beste aan de slag kunt gaan.

Wist je overigens dat je op onze website nog veel meer handige informatie kunt vinden? Zo kun je veel PDF’s vinden met verwerkingsinstructies en geven we graag praktische tips, bijvoorbeeld in onze blogs of door middel van onze handige video’s. Dit allemaal zodat jij zo goed mogelijk aan jouw klus kunt beginnen.

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...