'Snel schakelen en je klant op zijn wenken bedienen'

“We hadden voor dit voorjaar véél hout ingekocht. Toen de coronacrisis begon, schrok ik: ‘Waar moeten we met al dat hout heen en hoe moet al dat hout worden opgeslagen als wij het niet kunnen verkopen?’ Nu weet ik dat ik nog veel meer hout had kunnen inkopen, maar wie had dat kunnen voorzien? Wij horen bij de bedrijven die het juist druk hebben gekregen en goed draaien. Het is bijzonder om in deze positie te mogen verkeren.”

Aan het woord is Henk-Arie Schra, directeur- eigenaar van Van Dorp Hout. Hij beseft dat de crisis, doordat de ‘intelligente lockdown’ startte in het voorjaar en het ook nog eens prachtig weer is geweest, voor zijn bedrijf geen crisis was. “De mensen zijn ‘thuis’ meer gaan waarderen, hebben meer tijd en meer geld om aan ‘thuis’ te besteden, en ook de tuin hoort daar bij.”

Van Dorp Hout is gespecialiseerd houtleverancier die hout voor buitentoepassingen levert aan particulieren (20%), maar vooral aan de zakelijke markt: met name aan hoveniers en ook aan bedrijven die actief zijn in de grond-, weg- en waterbouw. De klanten zijn afkomstig uit de wij de omtrek van Zoetermeer: van Gouda tot het Westland en van Leiden tot Barendrecht. “Mijn ervaring is dat de afstand er minder toe doet als we kunnen leveren op het moment dat de klant het wenst. Dat is dus altijd ons streven.”

“En om te kunnen leveren, moeten we voorraad hebben”, vervolgt hij. “Daarmee onderscheiden we ons van onze concurrentie. We onderhouden goede en langdurige contacten met onze leveranciers en dat is in ons voordeel. Zo hebben we altijd hout op voorraad in vele maten, lengtes en houtsoorten. Daardoor zijn we in staat om – onder normale omstandigheden – snel te schakelen en de klant op zijn wenken te bedienen.”

'We begrijpen elkaar'
Maar er is meer waarmee Van Dorp Hout zich onderscheidt: 'we begrijpen elkaar' is niet voor niets de slogan van het bedriif. Henk-Arie: "Vier jaar geleden hebben we een positioneringsonderzoek laten uitvoeren en het blikt voor ons heel waardevol te zin geweest om te definiëren wat onze plek in de markt is en wat ons uniek maakt ten opzichte van concullega's. We zijn dat duidelijker gaan communiceren, inclusief slogan. Het is voor iedereen een houvast en het liikt zichzelf inmiddels ook te versterken.

Van Dorp Hout stelt zich op als partner van zin klanten. "We leveren niet alleen hout, maar geven als gespecialiseerde houtleverancier ook adviezen. Verder maken we ontwerpen op aanwijzing van onze klanten, compleet met 3D-tekeningen, zodat de afnemer kan zien waarvoor hij betaalt.

'Hout is de enige constructieve bouwstof die groeit'

En als het ontwerp akkoord is, verzorgen wi de prefabricage, precies zover als onze klant dat wil: we creeren bouwpakketten waarmee in een tuin snel en goed gebouwd kan worden. Zo kan een hovenier meer met minder personeel. We begripen wat belangrijk voor hem is."

Overigens kan de mate van prefabricage per opdracht verschillen. Soms levert Van Dorp Hout het benodigde hout op maat gezaagd aan, soms produceren ze complete onderdelen, zoals kant-en-klare wanden voor biivoorbeeld tuinhuizen. "Maar we beperken ons tot de voorbereiding in opdracht van onze klant. We leveren onze producten desgewenst af op het adres waar het hout wordt gebruikt, maar plaatsen of verwerken het zelf niet. We zijn leverancier aan de hovenier, nooit zin concurrent!"

Liefde voor het product
Dat de gespecialiseerde houtleverancier veel van hout weet, ligt voor de hand. Bij Henk-Arie gaat het nog its verder: hij heeft zich series in bosbouw verdiept en heeft ook grote bosbouwgebieden in Brazilie, Suriname en Scandinavie bezocht. "Hout is de enige constructive bouwstof die groeit. Er is voldoende van en als we er goed mee omgaan - veel bomen planten en weloverwogen kappen - zal het altijd beschikbaar blijven. Tijdens de groei leveren bomen een bijdrage aan de CO2-reductie en gekapt zijn ze (mits verantwoord geteeld) een duurzame bouwstof. Ik geniet altijd als er een nieuwe lading binnenkomt en de partij hout goed is. Naast goed hout en tevreden klanten geeft het me voldoening als ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan laten meedraaien in het bedrijf."

De komende jaren wil Schra verder werken aan de continuïteit van de houthandel. Het automatiseren en stroomlijnen van de bedrifsprocessen en het verder optimaliseren van voorraden moeten de constante groei verder facilitairen. "k heb wel zorgen: de klimaatverandering, de aanvoer van hout, het vinden van gekwalificeerd personeel en de gevolgen van de coronacrisis hebben impact op onze toekomst. We hebben dit voorjaar ons klantenbestand flink kunnen uitbreiden en onze handel is woningbouw gerelateerd, daarover ben ik positief gestemd. We timmeren aan de weg via social media en onze 'Doe dat nou niet'-filmpjes slaan goed aan. De dienstverlening aan hoveniers willen we graag verder uitbreiden. We bowen aan de toekomst."