TopLine Bamboo®

Duurzaam en CO2 neutraal bamboe

Bestel hier uw producten van bamboe

Bamboe planken

Van Dorp Hout is leverancier van de TopLine Bamboo® bamboeproducten van Solid Bamboo®. Bamboe vlonderplanken zijn een ideale oplossing voor iedereen die een houten tuinterras of dakterras wil aanleggen. Bamboe terrasdelen hebben een geweldige natuurlijke uitstraling en zijn een duurzaam en ecologisch verantwoorde keuze. Een aantal bamboe vlonderdelen en bamboe terrasplanken worden zelfs op zo’n wijze geproduceerd dat deze CO2-neutraal of CO2-negatief zijn.

Superieur in duurzaam bamboe

Bamboe is een zeer duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. De duurzaamheid komt niet alleen door de lange levensduur van ons bamboe (duurzaamheidsklasse 1 via EN 350-1), maar ook de wijze waarop bamboe groeit, wordt geoogst en geproduceerd, zorgt ervoor dat het een prima keuze is voor mensen die niet langer tropisch hardhout willen gebruiken. 

Grassoorten

Als we het over bamboe hebben, dan hebben we het over een grassoort met hoge houtige halmen en gelede bladeren. Er zijn maar liefst veertienhonderd soorten bamboe en komt voor over de hele wereld. Ons bamboe wordt gemaakt van de Phyllostachys pubescens. Deze soort is bij uitstek geschikt voor de houtachtige toepassingen die Solid Bamboo levert. De lange vezels van deze bamboesoort zorgen ervoor dat het zo sterk is. 

Voordelen op een rijtje:

 • Bamboe ‘gras’ groeit veel sneller dan alle bomen, zodat het sneller ‘rijp’ is om geoogst te worden. De snelst groeiende soort kan zelfs een meter per dag groeien. Daardoor is bamboe één van de oplossingen om ontbossing van het tropisch regenwoud tegen te gaan.
 • Waar tropische houtbossen 60 tot 120 jaar nodig hebben om tot wasdom te komen en te herstellen van een kap, kan bamboe na gemiddeld 5 jaar weer worden geoogst en verwerkt. 
 • Net als gras van een gazon groeit bamboe direct door – na de oogst – en hoeft niet opnieuw te worden aangeplant.
 • Bovendien nemen bamboeplanten bijna 5 keer meer CO2 op dan een bos en geven 36 procent meer zuurstof af. De oogst van de bamboe brengt dat proces niet in gevaar. Een goed beheerd bamboebos blijft evenveel zuurstof afgeven.  
 • Bamboe is een effectieve plant om het wegspoelen van vruchtbare aarde tegen te houden: de dichte wortels houden de grond vast en gaan zo erosie tegen. 

Voor de productie van Bamboe heeft Solid Bamboo® gekozen voor de meest milieu bewuste manier. Dit uit zich in concrete zaken, zoals:

 • De warmte die nodig is bij de verschillende processen tijdens de productie komt uit eigen ovens. Deze worden gestookt met afval resten en zaagsel van het bamboe.
 • Naast het milieu stelt Solid Bamboo® ook hoge eisen aan de arbeidsomstandigheden voor de medewerkers. Het team van Solid Bamboo® controleert dit zelf ter plekke. Het streven is om dit diversen malen per jaar te doen.

Transport van bamboe

Ook voor het transport is bewust gekozen voor een duurzame oplossing. Al het bamboe wat wij importeren wordt middels slow steaming naar Nederland verscheept. Door een vermindering van de bootsnelheid wordt een aanzienlijke reductie tot soms wel 59% van de noodzakelijke brandstof gerealiseerd. 

Ter vergelijking: het vervoer van een 20 foot container (vanuit China naar Nederland) komt qua CO2 belasting overeen met circa 740 – 920 km wegtransport per vrachtwagen met eenzelfde type container.

Bron: Delft, CE Delft, december 2017. Publicatienummer: 17.7N59.180

In een wereld waar het milieu onze zorg verdient, is bamboe dus een duurzaam alternatief. Sterker nog: de productie van bamboe draagt bij aan een gezond ecosysteem. 

De voordelen van bamboe

Zoals u hierboven ook al heeft kunnen lezen brengt het gebruiken van bamboe veel voordelen met zich mee. Niet alleen is het hout, wat eigenlijk een grassoort is erg milieuvriendelijk het is ook nog eens erg stevig. Bamboe is een erg populair materiaal voor onder ander het maken van tandenborstels, rietjes, textiel maar ook bij het produceren van vlonderplanken is het een populair materiaal. Wij zetten de voordelen voor u op een rijtje.

 • Samengeperst bamboe is erg stevig en van goede kwaliteit. Doordat het materiaal in hete ovens wordt samengeperst is het erg stevig en gaat het lang mee.
 • Het materiaal is erg duurzaam omdat tijdens het gehele proces het milieu voorop staat. Zowel bij het transport als de productie worden hier hoge eisen aan gesteld.
 • Bamboe is een snelgroeiende plant, die na het kappen snel weer aangroeit. Daardoor is er minder grond nodig en is de opbrengst hoger dan bij bijvoorbeeld hout of katoen.
 • Bijna de hele plant kan worden gebruikt waardoor er weinig afval overblijft. De stammen dienen als bouwmateriaal, de bladeren en de scheuten als voedsel en de zijtakken kunnen bijvoorbeeld als gereedschap worden gebruikt.

En de panda dan?

Regelmatig krijgen we de vraag of de winning van bamboe niet ten koste gaat van het leefgebied van de panda. Is het gebruik van baboe slecht voor de panda’s? Aangezien de panda uitsluitend bamboe eet... Het antwoord daarop is helder: NEE. De panda leeft namelijk in beschermde, afgesloten gebieden in centraal China, terwijl ons bamboe uit de oostelijke provincies komt. Los daarvan brengt de panda de meeste tijd op de grond door. De jonge bamboescheuten die hij eet zoekt hij zo dicht mogelijk bij de grond. Het door ons gebruikte type bamboe heeft de eerste vijf meter(!) geen zijscheuten. En het goede nieuws: Verschillende rapporten laten een voorzichtige groei zien van het aantal in het wild levende panda’s. Lees hier meer over de panda!

Inspiratie

"De samenwerking met Van Dorp Hout loopt naar volle tevredenheid. Je kan met alle vragen bij ze terecht, ook bij ingewikkelde projecten denken ze met je mee. De materialen worden altijd op tijd geleverd."
Richard Neeleman - Hoveniersbedrijf Neeleman
"Al jaren kom ik bij Van Dorp Hout voor de hoge kwaliteit aan hout in alle soorten en maten. Zeer tevreden over de service en het meedenken bij verschillende projecten! Ik zie graag nog een jarenlange samenwerking tegemoet!"
Gerwin Reijm - Reijm Tuinaanleg
'Complimenten voor de leveringen. Keurig op tijd, alles pal voor de deur gelost. Heerlijk van dat soort leveranciers!'
Perry Landman - GroenGroep Hoveniers Boskoop
"Goede producten, maar vooral een goed advies en erg behulpzaam! Hout voor een schutting gekocht en mocht gratis benodigd gereedschap lenen voor een week. Van dit soort service wordt ik blij!"
Geert Menting - Particuliere klant

Ontvang ons laatste nieuws en aanbiedingen

U kunt op elk gewenst moment weer uitschrijven. Hiervoor kunt u de contactgegevens gebruiken uit de algemene voorwaarden.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag. Neem contact op met een van onze specialisten voor een passend advies.

                  Vraag naar onze FSC® of PEFC gecertificeerde producten.
© 2023 Van Dorp Hout - Algemene voorwaarden - Privacy policy - Copyright & Disclaimer - Disclaimer
Webdesign: G2O - Realisatie T100