Hoe onderhoud je bamboe?

De eigenschappen en onderhoudsvoorschriften van bamboe

Lees hier meer over bamboe

Bij de toepassing van bamboe in de tuin, bijvoorbeeld als schutting, terras, meubilair e.d. dient men rekening te houden dat het bamboe vrijwel dezelfde eigenschapen heeft als tropisch hardhout. Eén van de belangrijkste hiervan is dat ons strand woven bamboe geheel ongevoelig is voor houtrot. Daarnaast is bamboe een erg milieuvriendelijk alternatief voor hardhout en gaat het lang mee. Wel is hier enige onderhoud voor nodig. Wij zetten al onze tips en tricks voor u op een rij. Wilt u meer weten over het onderhouden van bamboe? Wij helpen u graag. 

Weersomstandigheden

De klimatologische omstandigheden en ook de ligging – bijvoorbeeld veel schaduw en weinig wind of ventilatie – hebben grote invloed op hout en bamboe. Bij droog weer zal het oppervlak van bamboe altijd vlakker aanvoelen dan bij erg vochtig weer. Na verloop van tijd, zal door continue schommeling in vocht, licht en temperatuur in het oppervlak van de planken hele kleine scheurtjes en of splinters kunnen ontstaan. Dit is een normaal verschijnsel voor hout en ook voor bamboe. Deze onregelmatigheden hebben geen effect op de sterkte, hardheid en levensduur van de plank en mogen daarom ook niet gezien worden als fout of gebrek.  

Vergrijzen voorkomen

Een bekend fenomeen bij hout en ook bamboe is het vergrijzen. Door de fotochemische reactie van het bestanddeel lignine zal het bovenste laagje van het oppervlak gaan verkleuren. De snelheid van dit proces is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht ter plekke. Omdat veel gebruikers van onze TopLine Bamboo® de warme kleur en de specifieke bamboe knopen zo waarderen ‘beschermen’ wij bij de productie de lignine. Hierdoor blijft de natuurlijke kleur van ons bamboe langer intact.

Onderhoud van bamboe

Wanneer hout / bamboe wordt toegepast in de tuin of buitenruimte wordt regelmatig onderhoud aanbevolen. Net zo goed als bij het interieur zal ook bij het exterieur het meubilair of de planken zo nu en dan gereinigd moeten worden. Algen en vuil slaan neer op de planken en verandert de warme uitstraling van het bamboe in een vuile sombere aanblik.

Bamboe reinigen

Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis. Let wel: gebruik alleen lichtzure (pH 6) tot zwak-basische (pH 8) reinigingsmiddelen. Gebruik in ieder geval NOOIT de HOGEDRUKREINIGER, maar borstel de planken schoon (met een stevige borstel) in de richting van de nerven. Wanneer je een hogedrukspuit gebruikt, of in de verkeerde richting borstelt, bestaat de kans dat het bamboe gaat splinteren. Tussen deze splinters kan water gaan staan, wat er in de winter na bevriezing voor kan zorgen dat de planken scheuren vanwege de uitzetting.

Hoe vaak moet je bamboe reinigen? De frequentie van het reinigen is sterk afhankelijk van de hoeveelheid groen – bomen en struiken – in de omgeving, maar ook de hoeveelheid schaduw, wind/ventilatie ter plekke speelt een rol.

Olie en randsealer

Bij het aanleggen van het terras is het belangrijk om de kopse kanten van de planken in te smeren met randsealer. In de volksmond ook wel “kopse kanten sealer” genoemd. Wij adviseren hiervoor: SW 910 van Remmers. Het periodiek oliën van ons bamboe is in principe niet 100% noodzakelijk. Wel is het zo dat onze olie vuil en vocht beter tegenhouden, wat de duurzaamheid op lange termijn verhoogt. Direct na installatie van het terras en vervolgens één of twee keer per jaar een goede olie aanbrengen op de planken is daarom raadzaam. Gebruik hiervoor de uitvoerig geteste bamboe olie van Solid Bamboo®. Hiermee vertraagd het natuurlijke slijtage proces van het oppervlakte en zal vuil en alg aanzienlijk minder snel hechten.

Is het gebruik van bamboe slecht voor panda’s? We schreven hier al eerder over. Lees verder

"Wat een fantastisch bedrijf. Wij van Houtbouw Maatwerk zaten omhoog. Wij hadden met spoed 5 douglashouten schuttingen nodig. Na een telefoontje waren wij welkom. Ik moet zeggen zeer welkom. Onze aanhanger bleek te klein voor de schermen, dat was geen probleem. Zonder enige moeite stond er voor ons een aanhanger klaar van van Dorp Hout. De schuttingen zijn van een super kwaliteit. Mooie dikke schermen. Allerminst rommel, echte mooie geschaafde planken. Iets wat wij als bedrijf erg belangrijk vinden. De klus liep wat uit en konden hierdoor de aanhanger niet voor sluitingstijd afleveren. Ook dit was geen enkel probleem. Voor ons is dit service van de bovenste plank. Wij zijn daarom ook vanaf nu zonder na te denken klant en hopen in de toekomst heel veel zaken te kunnen doen met het team van Van Dorp Hout."
Patrick en Marco - Houtbouw Maatwerk V.O.F.
"De samenwerking met Van Dorp Hout loopt naar volle tevredenheid. Je kan met alle vragen bij ze terecht, ook bij ingewikkelde projecten denken ze met je mee. De materialen worden altijd op tijd geleverd."
Richard Neeleman - Hoveniersbedrijf Neeleman
'Van Dorp Hout denkt in oplossingen. Als het niet linksom kan, gaan ze kijken of het rechtsom kan. Die nuchterheid komt terug in serieus advies. Nee is ook een antwoord. Ze onderbouwen dat dan en komen altijd met een werkend alternatief.'
Henk Zandee - Allure Tuinen
"Sinds 2018 klant bij Van Dorp Hout, zeer tevreden over de hoge kwaliteit hout in alle soorten en maten. In verschillende projecten hebben ze heel fijn ondersteund, goed geadviseerd en mooie materialen geleverd. Ik ga in de toekomst graag weer mooie projecten maken in samenwerking met Van Dorp Hout."
Ricardo Gerlofsma - Hoveniersbedrijf Ricardo Gerlofsma

Ontvang ons laatste nieuws en aanbiedingen

U kunt op elk gewenst moment weer uitschrijven. Hiervoor kunt u de contactgegevens gebruiken uit de algemene voorwaarden.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag. Neem contact op met een van onze specialisten voor een passend advies.

    Thuiswinkel 
Vraag naar onze FSC® en PEFC gecertificeerde producten.

© 2022 Van Dorp Hout - Algemene voorwaarden - Privacy policy - Copyright & Disclaimer - Disclaimer
Webdesign: G2O - Realisatie T100