Houten platen op maat
voor uw project

Bekijk ons plaatmateriaal

Houten platen voor iedere klus

Houten platen koopt u bij Van Dorp Hout. We hebben plaatmateriaal in allerlei soorten en maten. We hebben onze eigen zagerij waar we, indien gewenst, de platen voor u op maat kunnen zagen. Hoewel onze platen van hoge kwaliteit zijn, is het uiteraard belangrijk dat u de platen op de juiste manier verwerkt en er zorgvuldig mee omgaat. De optimale levensduur van de houten platen kan dan gegarandeerd worden. Zo kunt u zolang mogelijk genieten van uw werk. We hebben meer van dit soort informatie overzichtelijk op een rij gezet.

Houten platen op maat zagen

U kunt ervoor kiezen om uw houten platen zelf op maat te zagen. Er zijn dan een aantal belangrijke punten waar u op moet letten. Zo kunt u bij handzagen het beste een scherp, fijngetand zaagblad gebruiken met minimaal 7 tanden per 25 mm. Kiest u voor een cirkelzaag? Gebruik dan een scherp, fijngetand hardmetalen zaagblad en laat de zaagtanden 10 tot 15 mm door het plaatoppervlak steken. Gaat u decoratief, voorbehandeld of paint houten platen op maat zagen? Dan raden we het gebruik van een voorritser aan om beschadigingen te voorkomen. Daarnaast vergroot een slechte ondersteuning bij het zagen de kans op een slechte zaagsnede. Borg de plaat tijdens het zagen dus goed.

Wilt u graag hulp of advies voordat u aan de slag gaat met het zagen van uw houten platen? Twijfel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. En zoals genoemd hebben we onze eigen zagerij. Hier werken iedere dag vakmensen die jarenlange ervaring hebben en u graag de zorgen uit handen nemen. Laat uw houten platen bij ons op maat zagen en streep weer een zorg van uw lijstje weg.

Plaatmateriaal afwerken en opslaan

Wilt u uw houten platen (tijdelijk) opslaan? Leg het plaatmateriaal dan bij voorkeur in een onverwarmde, geventileerde opslagruimte zonder invloed van weersomstandigheden op pallets of op regels met een hart op hartafstand van 600 mm. Als u meerdere pakketten boven op elkaar stapelt, leg dan de balkjes tussen de pakketten recht boven elkaar, zodat de platen recht blijven en niet verbuigen. Stapel daarnaast losse platen niet hoger op dan één meter en leg de zijkanten recht boven elkaar om beschadiging van hoeken en randen te voorkomen.

Vanwege de vele mogelijkheden wat betreft verf en montagesystemen en de verwerking hiervan kunt u het beste vrijblijvend advies aan ons vragen. Zo weet u zeker dat u met de juiste materialen aan de slag gaat voor uw project.

Montage met schroeven

Schroeven worden doorgaans het meest gebruikt om houten platen mee te bevestigen. Gebruik voor een toepassing in een vochtige of buitenomgeving altijd RVS schroeven om roesten te voorkomen. Schroeven bieden een hoge trekvastheid. Voorboren in de plaat met een diameter die gelijk is aan de steel van de schroef bevelen we altijd aan. Een Torx-schroef kan bij montage van volledig afgewerkte triplexplaten een goede optie zijn. Handmatig nagelen raden we af in verband met mogelijke beschadigingen aan het oppervlak. Voor schroefafstanden voor houten platen kunt u onderstaande tabel aanhouden. De lengte voor bevestigingsmiddelen van schroeven is 2,5 x de plaatdikte. 

Plaatdikten Afstand
Plaatdikten tot 12 mm 400 mm afstand houden
Plaatdikten vanaf 12 mm  600 mm afstand houden
Hoeken  15 mm uit de hoek afstand houden
Randen 10 mm uit de rand afstand houden

Houten platen voor binnen en buiten

Bij Van Dorp Hout hebben we diverse houten platen die voor binnen en buiten toegepast kunnen worden. Zo hebben we tricoya (met een levensduur van maar liefst 50 jaar), betonplex (anti-slip en glad), multiplex okoume, silverpaint+, supergarant paint en viking bly boeidelen voor een toepassing in een vochtige of buitenomgeving. Voor binnentoepassingen hebben we greenplex (WBP), underlayment en OSB. Om gezaagde randen te beschermen tegen vocht kunt u randsealer gebruiker.

Meer weten over onze houten platen, één van deze materialen of producten? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. We helpen u graag bij uw project.

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...