Lariks hout: goedkoop en hard hout

Lariks hout

Bekijk ons houtassortiment

Lariks hout

Lariks hout is een veelzijdig houtsoort met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Er wordt vaak voor dit houtsoort gekozen om te gebruiken voor een overkapping, schutting of terras. Lariks hout lijkt qua kenmerken erg veel op Douglas hout, daardoor worden beiden soorten vaak door elkaar heen gebruikt. Toch zijn er enkele verschillen te benoemen. Van Dorp Hout licht de eigenschappen toe en legt graag aan u uit welke voordelen dit hout biedt.

Eigenschappen en toepassing

Lariks is een zacht houtsoort en valt onder naaldhout. Naaldbomen groeien relatief snel in vergelijking met loofbomen, waardoor er een minder compacte houtsoort ontstaat. Het voordeel van zachthout is dat het relatief goedkoop is, maar ook minder duurzaam dan bijvoorbeeld Bankirai of Accoya. Daarentegen is Lariks hout harder dan andere zachthout soorten zoals Grenen of Vuren.

Lariks hout komt uit Europa en is zeer geschikt als constructiehout voor bijvoorbeeld overkappingen en schuttingen. De volumieke massa van Lariks hout is tussen de 450 tot 700 kg per m3. De duurzaamheidsklasse van deze houtsoort is 3 en de levensduur gemiddeld 7 tot 10 jaar. Montage boven de grond wordt dan ook sterk aanbevolen om de levensduur te verlengen.

Werken met Lariks hout

Zoals benoemd is Lariks hout een geliefd houtsoort ten behoeve van overkappingen en schuttingen. Het hout is redelijk eenvoudig te verwerken omdat het een vrij zachte houtsoort is. Om splijten te voorkomen is het raadzaam om niet te dicht bij de rand te spijkeren en schroeven. Kies er bijvoorbeeld voor om gaten eerst voor te boren. Bovendien adviseren we om goed scherp gereedschap te gebruiken om het hout niet uit te laten scheuren. Tevens zorgt dit voor een gladder eindresultaat.

Lariks hout laat zich goed afwerken mits het van tevoren goed ontvet wordt. Door het hout op te schuren met (maximaal) korrel 180 krijgt u een glad eindresultaat. Het hout staat in Nederland onder andere bekend om zijn mooie vergrijzing. Echter kan dit tegengegaan worden door het hout te behandelen met een speciale houtolie.

Verschil tussen Lariks en Douglas hout

Lariks hout en Douglas hout lijkt veel op elkaar. De twee houtsoorten zijn het beste van elkaar te onderscheiden door de kleur. Douglas hout is meer roze, terwijl Lariks hout wat geler oogt. Daarnaast zou Lariks hout iets duurzamer zijn t.o.v. Douglas hout, dit komt doordat Lariks een sterk harshoudende houtsoort is. Hierdoor is Lariks hout minder gevoelig voor schimmels en houtrot. Lariks hout en Douglas hout wordt vaak door elkaar heen gebruikt omdat de verschillen in beide houtsoorten verwaarloosbaar zijn.

Uw specialist in hout en toebehoren

Bij Van Dorp Hout kopen we ons hout groot in, waardoor de prijs altijd scherp blijft. Door onze ruime voorraden en brede assortiment kunnen we bovendien snel leveren. We kunnen producten afleveren op vrijwel ieder adres in Nederland. Als u kiest voor Van Dorp Hout, dan kiest u voor kwaliteit. We hanteren strenge selectie bij het inkopen van ons hout en selecteren op uitstekende kwaliteit.

Wilt u meer weten over de eigenschappen van Lariks hout, onze producten of over Van Dorp Hout? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder bij het vinden van een passende oplossing.

"Wat een fantastisch bedrijf. Wij van Houtbouw Maatwerk zaten omhoog. Wij hadden met spoed 5 douglashouten schuttingen nodig. Na een telefoontje waren wij welkom. Ik moet zeggen zeer welkom. Onze aanhanger bleek te klein voor de schermen, dat was geen probleem. Zonder enige moeite stond er voor ons een aanhanger klaar van van Dorp Hout. De schuttingen zijn van een super kwaliteit. Mooie dikke schermen. Allerminst rommel, echte mooie geschaafde planken. Iets wat wij als bedrijf erg belangrijk vinden. De klus liep wat uit en konden hierdoor de aanhanger niet voor sluitingstijd afleveren. Ook dit was geen enkel probleem. Voor ons is dit service van de bovenste plank. Wij zijn daarom ook vanaf nu zonder na te denken klant en hopen in de toekomst heel veel zaken te kunnen doen met het team van Van Dorp Hout."
Patrick en Marco - Houtbouw Maatwerk V.O.F.
"Goede producten, maar vooral een goed advies en erg behulpzaam! Hout voor een schutting gekocht en mocht gratis benodigd gereedschap lenen voor een week. Van dit soort service wordt ik blij!"
Geert Menting - Particuliere klant
"Al jaren kom ik bij Van Dorp Hout voor de hoge kwaliteit aan hout in alle soorten en maten. Zeer tevreden over de service en het meedenken bij verschillende projecten! Ik zie graag nog een jarenlange samenwerking tegemoet!"
Gerwin Reijm - Reijm Tuinaanleg
'Sinds 2020 doen wij zaken met Van Dorp Hout, dit is een fijne en mooie aanvulling op ons leveranciers. Door Van Dorp Hout kunnen wij nu zo veel meer mogelijkheden aanbieden aan de klant. Bedankt voor de super fijne samenwerking. Vooral met Jouk en Bart. We begrijpen elkaar. Hopen op nog vele jaren fijne samenwerking.'
Henk-Jan Visser - Visser Tuinservice

Ontvang ons laatste nieuws en aanbiedingen

U kunt op elk gewenst moment weer uitschrijven. Hiervoor kunt u de contactgegevens gebruiken uit de algemene voorwaarden.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag. Neem contact op met een van onze specialisten voor een passend advies.

                  Vraag naar onze FSC® of PEFC gecertificeerde producten.
© 2022 Van Dorp Hout - Algemene voorwaarden - Privacy policy - Copyright & Disclaimer - Disclaimer
Webdesign: G2O - Realisatie T100