Thermowood

Thermowood is het resultaat van een innovatief proces waarbij een hittebehandeling centraal staat. Het hout is kwalitatief, duurzaam en betaalbaar. Thermische modificaties zorgen ervoor dat de duurzaamheid van het hout vergroot wordt en de kwaliteit ervan verbetert. Thermowood biedt veel voordelen. Het is namelijk relatief goedkoop, erg sterk en goed voor het milieu. Meer weten? Lees verder.

Thermo wood onderzoek

Het eerste thermisch behandelde hout werd in de jaren ’30 geproduceerd door de Duitse wetenschappers Stamm en Hansen en in de jaren ’40 door de Amerikaanse wetenschapper White. Wetenschappers Bavendam, Runkel en Buro zetten vervolgens het onderzoek verder in de jaren ’50. Begin jaren ’90 sprak men voor het eerst over ThermoWood toen het VTT (Technical Research Center in Finland) het onderzoek verder uitbreidde naar hittebehandeling, en zo de ThermoWood-methode ontwikkelde.

Tijdens het produceren van Thermowood wordt gebruik gemaakt van hitte, stoom en water. Hout wordt langdurig verhit bij temperaturen tot 208°C. Deze hittebehandeling brengt bepaalde chemische veranderingen van het hout met zich mee, waardoor een duurzaam en stabiel product gecreëerd wordt.

Unieke eigenschappen

Als we het over bamboe hebben, dan hebben we het over een grassoort met hoge houtige halmen en gelede bladeren. Er zijn maar liefst veertienhonderd soorten bamboe en komt voor over de hele wereld. Ons bamboe wordt gemaakt van de Phyllostachys pubescens. Deze soort is bij uitstek geschikt voor de houtachtige toepassingen die Solid Bamboo levert. De lange vezels van deze bamboesoort zorgen ervoor dat het zo sterk is. 

Thermowood biedt veel voordelen. Het relatief goedkoop, sterk en goed voor het milieu. We lichten een aantal unieke eigenschappen van ons Thermowood graag toe:

  • Lange levensduur;
  • Biologische duurzaamheid;
  • Bestand tegen insecten;
  • Isolerend: thermische geleiding 15 tot 20% lager;
  • 100% natuurlijk: vrij van hars en chemicaliën;
  • Lage emissie: 55 tot 82% minder vluchtige organische stoffen;
  • Sterk: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de hardheidswaarde;
  • Laag vochtgehalte: 40 tot 50% lager.

Toepassingen met Thermowood

Thermowood wordt veel gebruikt als gevelbekleding. De functie van gevelbekleding is het buiten houden van (regen)water met een voldoende lange levensduur en lage onderhoudskosten. Thermowood is duurzaam, goed bestand tegen vocht en vormvast, en daarom dus ook uitermate geschikt als gevelbekleding.

Gevelbekleding moet verschillende weersomstandigheden en hevige temperatuurschommelingen doorstaan. Net omdat ThermoWood® minimale vervorming vertoont en nauwelijks vocht opneemt, biedt het een ideale oplossing. Bovendien is Thermowood goed bestand tegen houtrot en insecten, wat de levensduur eveneens verlengt.

Het Thermowood-proces kan in principe toegepast worden op alle houtsoorten, maar Van Dorp Hout richt zich voornamelijk op Ayous en Grenen. Dankzij het proces is het hout beter beschermd tegen water en verval, is het beter geïsoleerd en zal het minder snel krimpen of uitzetten.

Meer over Ayous en Grenen

Bij Van Dorp Hout ligt de focus op Ayous en Grenen wat betreft Thermowood. Ayous is een loofhout uit tropisch West-Afrika. Afhankelijk van de herkomst kunnen kleur en kwaliteit variëren, maar het kernhout is steeds witachtig tot crème-geel. Thermo Ayous van LDC-wood behaalde officieel het certificaat van duurzaamheidsklasse I volgens de norm NEN-EN 350:2016. Met een levenscyclus van meer dan 25 jaar is Thermo Ayous dus perfect geschikt voor buitentoepassingen, zoals gevelbekleding en terras.

Wil je meer weten over ons thermisch gemodificeerd grenen. Lees dan hier verder.

Technische details

Hout is reeds zeer duurzaam, maar een thermische behandeling zorgt voor een nog hogere stabiliteit en duurzaamheid (Thermowood). Hout is samengesteld uit 50% cellulose, 23% hemicellulose, 20% lignine en 7% andere organische stoffen, genaamd extractieresiduen. De thermische behandeling verwijdert hars, andere extracten en hun bijgaande OH- of Hydroxylgroepen uit het hout.

Een warmtebehandeling vermindert de waterabsorptie van hout en gaat uitzetten en inkrimpen tegen, en verhoogt tegelijkertijd de weerstand tegen verval. Een andere factor die overigens bijdraagt aan de duurzaamheid van het hout, is de kristallisatie van de cellulose. De wijziging in de hemicellulose verhoogt de duurzaamheid. Hemicellulose valt uiteen in furfural- en carbonzuur. De karamelisatie van lignine - die veroorzaakt wordt door de hitte - geeft een donkerdere kleur aan het hout.

Uw houtspecialist

Wij zijn gespecialiseerd houtleverancier aan particulieren, hoveniers en aan de grond-, weg- en waterbouwsector. Bij Van Dorp Hout zijn we sterk in advies en maatwerk en kunnen we snel leveren. Onze missie is de verkoop van hout voor buitentoepassingen en aanverwante artikelen met respect voor mens en natuur. Om dit te kunnen verwezenlijken willen wij onze klanten helpen bij het realiseren van duurzame oplossingen in hout met een buitentoepassing. Heeft u een vraag over het duurzame Thermowood? Neem contact op met een van onze specialisten voor een passend advies.

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...