Hoe gaat het met de panda's?

Lees meer over bamboe

Bamboe heeft, overigens net als hardhout, een ongekend hoge hardheid (Brinell hardness ≥ 9,5kg/mm2). Daardoor is bamboe bestand tegen langdurige en grote belasting. Samen met de extreme sterkte, een geweldige groeisnelheid en lange levensduur is bamboe daarmee een prima keuze voor een modern en duurzaam terras. Bamboe is dus een goed alternatief voor tropisch hardhout als het gaat om uitstraling, hardheid en kwaliteit. Het gebruiken van bamboe is erg milieuvriendelijk en draagt dus bij aan een beter klimaat. 

Wat zijn de andere voordelen t.o.v. tropisch hardhout?

Er zijn diverse voordelen van bamboe t.o.v. tropisch hardhout, namelijk:

  • Bamboe groeit in ca. 5 jaar, waarna het geoogst kan worden.
  • Bamboe “bossen” lijken een onuitputtelijke bron het extreem snel groeit, hardhout wordt pas sterk als het lang kan groeien.
  • Bamboe groeit vrijwel over de gehele wereld, waardoor het lagere transportkosten heeft dan hardhout.
  • Na de ‘oogst’ groeit de Bamboeplant direct door (net zoals uw gazon). Hardhout vraagt een totale nieuwe start met een lange groeicyclus. 
  • Ecologisch leveren Bamboebossen een duidelijke meerwaarde t.o.v. hardhoutbossen.

Is het gebruik van bamboe slecht voor de panda?

Tja, goede vraag. Het gebruik van bamboe voor schuttingen, vlonders, of gevelbekleding is niet slecht voor de panda’s. Het bamboe wat wij gebruiken, staat niet op het menu van de panda’s. Dat heeft verschillende redenen:

De panda leeft in een ander, beschermd en afgesloten gebied in centraal China. Onze bamboe komt uit oostelijke provincies.

Daarnaast leven panda’s voornamelijk op de grond. Ze zoeken naar jonge bamboescheuten waar ze goed bij kunnen. De soorten bamboe die wij gebruiken voor de planken, heeft de eerste 5 meter geen zijscheuten.

Goed nieuws: het gaat beter met de reuzenpanda

In 2016 publiceerde WNF (WWF) een statement. Wanneer de internationale Rode Lijst van bedreigde soorten een update krijgt, zorgt dat meestal voor sombere berichten. Maar dit keer is er ook hoopvol nieuws, en wel voor WWF’s eigen mascotte: de reuzenpanda. Op de nieuwe Rode Lijst is de status van de reuzenpanda aangepast van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’. Het aantal reuzenpanda’s is namelijk iets toegenomen de afgelopen jaren. Dat betekent dat goede natuurbescherming effect heeft.

Wereldwijd symbool

De Chinese overheid werkt sinds de jaren tachtig samen met WNF aan het beschermen, uitbreiden en verbinden van de leefgebieden van reuzenpanda’s. De directeur van WNF in China, Lo Sze Ping: “De reuzenpanda staat wereldwijd symbool voor natuurbescherming. We vieren het succes dat er voor het eerst een voorzichtig herstel is. Maar we beseffen ook dat we er nog lang niet zijn, want die 1.864 panda’s in het wild zijn er nog steeds niet veel. De bedreigingen zoals slecht geplande wegenprojecten en klimaatverandering kunnen we niet makkelijk oplossen, maar de aanhouder wint!”. Lees meer over de panda of kijk op de website van WWF.

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...