Pergola van hout maken? Ga zelf aan de slag met deze stappen

Meer weten?

Pergola van hout maken? Ga zelf aan de slag met deze stappen Wilt u een pergola van hout maken? Het is belangrijk dat u goed voorbereid bent, zodat u weet hoe u te werk moet gaan. U moet onder andere weten welke materialen u nodig heeft, welke gereedschappen u het beste kunt gebruiken en natuurlijk hoe u uw pergola het beste kunt maken. Met de tips van Van Dorp Hout hoeft het maken van een pergola helemaal niet moeilijk te zijn. Wij helpen u graag. Bent u benieuwd geworden? Lees dan verder en ga zelf aan de slag.

Pergola van hout

Een pergola van hout kan op allerlei verschillende manieren toegepast worden. Denk bijvoorbeeld eens aan een overkapping van het terras, maar ook als boog over een tuinpad. Wanneer u een pergola van hout wilt gaan maken, moet u van tevoren over wat zaken nadenken. Zo komt als eerste ter sprake welk soort hout u gaat gebruiken. Het lariks/douglas hout van Van Dorp Hout is uitermate geschikt om een pergola van te maken.

Ook heeft u bepaalde gereedschappen nodig om een pergola te maken. Het begint allemaal bij een palenboor. Een waterpas is ook onmisbaar bij dit project. Daarnaast maakt u het uzelf een stuk makkelijker door een accuboormachine te gebruiken. Als laatste dient u ook een kwast met wat teer in huis te hebben.

Laten we beginnen

Misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van het maken van een pergola van hout, is het maken van een tekening. Meten is immers weten! Bepaal hoe groot uw pergola wordt en kies de locatie waar uw pergola komt te staan. Denk ook na over het type pergola wat u voor ogen heeft. Graaf vervolgens met een palenboor op de juiste afmeting gaten in de grond waar uw palen komen te staan. Deze worden ook wel staanders genoemd.

Smeer vervolgens de onderkant uw staanders met teer in, zodat u het hout beter beschermd. Heeft u liever vooraf geïmpregneerde palen? Ook hiervoor kunt u terecht bij Van Dorp Hout. Wanneer de staanders droog zijn, kunt u deze in de grond plaatsen. Het is hierbij van groot belang dat u een waterpas gebruikt, omdat de pergola anders scheef kan komen te staan.

Een pergola van hout heeft over het algemeen vaak een hoogte van +/- 230 cm. Koop daarom ook staanders van 300 cm, zodat u 70 cm in lengte overhoudt voor in de grond.

Kies de vorm

Wanneer uw staanders in de grond staan, wordt het tijd om vorm te geven aan uw pergola van hout. Maak uw vier liggers aan elkaar vast door middel van zogenaamde pergola hoekverbindingen. Uw staanders en liggers moeten hier vlekkeloos inpassen. Doe dit overigens op de grond, voordat u de liggers constructie gaat optillen. Wij raden u aan om dit eerst met 1 schroef te doen, zodat u extra speling heeft.

Vervolgens moet de bovenkant worden opgetild. Wij raden u aan om dit met minimaal twee personen te doen, omdat dit bijna onmogelijk is om alleen te doen. Til de liggers constructie op en plaats deze bovenop uw staanders. Nu komt het moment van de waarheid. Wanneer u alles goed heeft afgemeten, vallen de hoekverbindingen van de constructie precies op de palen. Dit ook allemaal waterpas uiteraard. Wanneer alles netjes in elkaar valt en waterpas is, kunt u de rest vastschroeven voor extra stevigheid.

Tijd voor de afwerking

Nu uw pergola staat, kunt u gaan nadenken over de afwerking. Denk bijvoorbeeld eens aan klimplanten langs de palen, misschien een likje verf over de pergola of gebruik verlichting. Misschien denkt u zelfs na over een overdekte pergola!

Wilt u meer weten over het maken van een pergola van hout? Wilt u nog meer handig tips, vrijblijvend advies of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...