Potdekselplanken Douglas, dé afwerking voor jouw project

Meer weten?

Veelal worden potdekselplanken van douglas gebruikt als afwerking van schuttingen en schuren maar ook als gevelbescherming zijn de potdekselplanken populair. Je ziet ze in verschillende kleuren en zijn te herkennen aan de overlapping in de planken. Weten waarom potdekselplanken douglas van Van Dorp Hout een slimme keuze zijn voor jouw project? We zetten alle informatie graag voor je op een rijtje. 

Wat zijn potdekselplanken van Douglas?

Potdekselplanken, ook wel rabatdelen, zijn gemaakt van hout en worden vaak gebruikt als afwerking van gevels, schuren en overkappingen. Het zogeheten potdeksel-effect ontstaat doordat de speciaal gevormde planken gedeeltelijk over elkaar heen geplaatst worden. Door de voeg, in het midden van de plank, vallen de planken mooi in elkaar waardoor ze stevig bevestigd kunnen worden. Vaak wordt er bij potdekselplanken gekozen voor de houtsoort douglas. Dit is een duurzame houtsoort en daarnaast weerbestendig. Hierdoor is hij heel geschikt voor buitengebruik. Potdekselplanken douglas zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kunnen indien gewenst, worden geverfd en gelakt. Mede hierdoor is het een populaire keuze voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. 

Hoe plaatst je douglas potdekselplanken? 

Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van potdekselplanken douglas van Van Dorp Hout als afwerking voor je schuur is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. In een stappenplan leggen we je kort uit hoe je de planken plaatst. Heb je toch nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

1. De voorbereiding
Meet allereerst de schuur goed op. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid potdekselplanken koopt en dit voorkomt dat je jouw project moet afbreken omdat je te kort komt. Zeker weten of je genoeg planken besteld? Vraag ons om /contact. Ook voor de overige benodigdheden zit je bij Van Dorp Hout goed. Bekijk het hele assortiment.

2. Maak de ondergrond schoon
Een goed begin is het halve werk. Daarom is het belangrijk dat je met een goede, schone ondergrond begint. Haal eventuele beplanting en oud hout weg en spuit de buitenmuur van de schuur goed schoon. Hiermee voorkom je dat je nieuwe gevelbekleding beschadigd.

3. Bevestig de onderlat
De onderlat vormt de basis voor de potdekselplanken douglas. Zorg ervoor dat de onderlat in een rechte lijn ligt en parallel aan de bovenkant van de schuur. Zorg ook dat hij stevig vast zit en maak gebruik van pluggen en schroeven die passen bij jouw ondergrond. Je gaat de potdekselplanken van onder naar boven bevestigen zodat je ze goed over elkaar kunt plaatsen. 

4. Plaats de eerste potdekselplank
Je begint met het plaatsen van de potdekselplanken aan de onderkant. Bevestig de eerste plank met de groef naar de schuur gericht. Bevestig de plank goed met spijkers en een hamer of maak gebruik van schroeven die geschikt zijn voor douglashout. 

5. Plaats de volgende potdekselplanken
Zorg er bij het plaatsen van de potdekselplanken voor dat je ze goed over elkaar plaatst en met de groef aansluitend op de bovenkant van de plank eronder. Bevestig de overige planken net als de eerste met een hamer en spijkers of maak gebruik van schroeven.

6. Afwerken
Wanneer je klaar bent met het plaatsen van de potdekselplanken douglas kun je er voor kiezen om de planken af te werken met verf of beits. Kies hierbij voor een afwerking die geschikt is voor douglashout. Wanneer je er voor kiest om de douglas potdekselplanken niet af te werken moet je er rekening mee houden dat de planken door weersinvloeden na verloop van tijd zullen verkleuren naar een meer grijze kleur.

7. Onderhoud
Om nog lang van van je potdekselplanken douglas te kunnen genieten is het belangrijk dat je het bevestigingsmiddel van de afwerking regelmatig checkt. Kijk goed of de afwerking goed vast zit en vervang eventuele spijkers of schroeven. Wanneer je ervoor gekozen hebt de douglas potdekselplanken af te werken met beits of verf ,is het belangrijk om bij verkleuring de planken opnieuw te verven of te beitsen. Dit helpt de afwerking te beschermen tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur. 

Bestel je potdekselplanken douglas bij Van Dorp Hout

Bij Van Dorp Hout zijn we gespecialiseerd als houtleveranciers aan zowel particuliere- als zakelijke klanten. We blinken uit in onze persoonlijke adviezen en denken graag met je mee. Daarnaast hebben we onze zagerij in eigen beheer waardoor we snel kunnen leveren. Onze missie is ‘de verkoop van hout voor buitentoepassingen en aanverwante artikelen met respect voor mens en natuur’. Om dit te verwezenlijken willen wij onze klanten helpen bij het realiseren van duurzame oplossingen in hout. 

Wil jij onze potdekselplanken douglas bestellen of toch op zoek naar iets anders? Bekijk ons volledige assortiment of neem contact op voor een vrijblijvend advies. 

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...