Rabatdelen monteren: zo gedaan met ons eenvoudige stappenplan

Bekijk ons assortiment

Rabatdelen, je kunt ze voor van alles gebruiken in je tuin: van een tuinhuisje tot een schutting en zelfs een poort. Uiteraard wil je wel dat jouw gelaagde rabatdelen perfect passen bij jouw omgeving en dat deze netjes gemonteerd zijn. Daarom kunnen wij van Van Dorp Hout ons goed voorstellen dat je hier wat hulp bij kunt gebruiken. Zo kun je je immers afvragen voor welke rabat houtsoort je moet kiezen en hoe je het beste jouw rabatdelen kunt monteren. Geen reden voor stress, wij vertellen het je allemaal. En om het gemakkelijk te maken voor je, doen we dit aan de hand van een eenvoudig stappenplan. Ben je klaar om te beginnen? Mooi, laten we aan de slag gaan!

Welke houtsoort kies ik?

Bij het monteren van rabatdelen begint het allemaal bij één vraag: welke houtsoort gebruik ik als rabatdelen? Wanneer er buiten wordt gewerkt met hout, zoals een tuinhuisje of een schutting, wordt er over het algemeen gekozen voor zachthout aangezien dit gemakkelijker te bewerken is dan hardhout. Van Dorp Hout heeft een heleboel zachte houtsoorten in het assortiment, waaronder accoya, bamboe, bangkirai, douglas en vuren. Elke houtsoort heeft echter een andere duurzaamheidsfactor, kleur, bewerkbaarheid, prijs en dus ook een andere toepassing. 

Twijfel je over de juiste houtsoort voor jouw toepassing? Laat je dan vrijblijvend informeren door één van onze gespecialiseerde adviseurs!

Deze voorbereidingen kun je alvast treffen

De eerste vanzelfsprekende voorbereiding die je kunt treffen voordat je jouw rabatdelen gaat monteren, is het in huis halen van alle gereedschappen. Logisch toch? Niet altijd, aangezien je namelijk wel moet weten welke gereedschappen je nodig hebt. We hebben hieronder een kort overzicht geplaatst met alle benodigde gereedschappen zodat jij niks kunt vergeten. Handig!

Zodra je jouw rabatdelen eenmaal hebt gemonteerd, wil je dat deze zo lang mogelijk meegaan. De levensduur begint echter allemaal bij de fundering van jouw schutting, namelijk de palen. Het is daarom verstandig om deze niet enkel in de grond te plaatsen, maar om er een fundering omheen te bouwen. Je kunt dit doen met een cortenpoer of een betonpoer. Echter is het ook mogelijk om wat snelbeton te gebruiken als fundering.

De laatste voorbereiding die je kunt treffen gaat hand in hand met een welbekend gezegde: meten is weten! Maak daarom van tevoren een duidelijke tekening van de situatie zodat je tot op de millimeter kunt bekijken waar jouw schutting komt te staan. Met name bij stap 2 komt deze voorbereiding van pas!

Tijd om de rabatdelen te monteren

Heb je alle - door jou gewenste - voorbereidingen getroffen? Dan is het tijd om eindelijk te beginnen! Dit stappenplan zal gefocust zijn op het monteren van rabatdelen voor een schutting. Volg onderstaande stappen voor een strak eindresultaat.

Stap 1: Plaats de eerste paal

Sla allereerst de houten (of betonnen) palen de grond in met een handhei. Je begint hierbij altijd bij het beginpunt, oftewel de paal die het dichtst bij de muur komt te staan. De gaten in de grond kun je creëren met je palenboor. Plaats de paal  voor ⅓ van de totale lengte in de - door jou gekozen - fundering zodat je voldoende stevigheid kunt creëren. Vergeet je niet te controleren of de paal waterpas staat?

Stap 2: Schuttinglijn creëren

Zodra je het beginpunt hebt gemarkeerd (door de eerste paal te plaatsen), kun je als het ware jouw schutting in het echt gaan uittekenen. Gebruik hiervoor jouw tekening die je hebt gemaakt tijdens de voorbereidingen! Je kunt jouw schutting in het echt uittekenen door een touw strak te spannen tot het gewenste eindpunt. Wil je in een hoek werken? Dan span je het touw hoek voor hoek.

Stap 3: Tijd voor de volgende palen!

Nu je jouw schutting als het ware hebt uitgetekend, is het tijd om de rest van jouw palen te gaan plaatsen. Dit doe je op exact dezelfde manier als stap 1, alleen plaats je de palen nu zo strak mogelijk tegen het gespannen touw aan. Hoe strakker de palen tegen het touw aan staan, hoe rechter de schutting. Zorg er bij deze stap wel voor dat je nooit meer dan 2 meter ruimte tussen de palen hebt. Dit komt namelijk de stevigheid van het geheel ten goede. Vergeet wederom niet te controleren of alle schuttingpalen waterpas staan (ook ten opzichte van elkaar). Dit kun je het beste controleren met je lange waterpas. 

Stap 4: Rabatdelen monteren

Wanneer je rabatdelen gaat monteren, is het belangrijk dat je altijd met de onderste plank begint - bij elke nieuwe paal. Wanneer je bovenaan zou beginnen, kom je mogelijk onderaan niet goed uit met je rabatdelen. Als eerste schroef je het plaatwerk aan de houten palen. Vervolgens kun je de rabatdelen monteren aan het plaatwerk. Je kunt dit op twee manieren doen:

  1. Rabatdelen vastschroeven aan het plaatwerk. DIt is iets steviger, echter zie je wel de schroeven in het eindresultaat. Je kunt ook kiezen voor speciale potdekselschroeven, deze verzinken in het hout waardoor deze dan ook aan het zicht ontnomen worden;
  2. Blinde bevestiging aan het plaatwerk. Dit is vaak iets minder steviger, echter zorgt dit wel voor het mooiste eindresultaat.

Wil je er zeker van zijn dat je alle stappen in één keer goed uitvoert? Bekijk dan eens onderstaande video! Hierin leggen we uit wat je juist wél en niet moet doen tijdens het monteren van rabatdelen. We helpen je graag.

Mogen we vrijblijvend advies geven?

Twijfel je nog om aan de slag te gaan of weet je nog niet helemaal zeker welke houtsoort geschikt is voor jouw toepassing? Of wil je gewoon eens je ideeën voorleggen aan een echte vakman? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten denken maar wat graag met je mee voor het vinden van de oplossing die het beste bij jou past. Bel direct naar 079 351 2578 of vul het contactformulier in. Ben je er juist wel al helemaal uit en kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Goed om te horen, het enige wat je dan nog moet doen is de juiste materialen bestellen. We verwijzen je hiervoor graag door naar onze webshop. Bestel direct online!

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...