Bankirai hout: sterk & met fijne structuur?

Bekijk ons assortiment

Bent u op zoek naar een veelzijdige houtsoort met een extra lange levensduur? Dan zoekt u Bankirai. Bankirai hout - ook wel Bangkirai genoemd - staat bekend om zijn goede mechanische eigenschappen en duurzaamheid en is van nature goed bestand tegen schimmels. Daarom wordt dit tropisch hardhout vaak gekozen voor toepassingen buiten, waaronder zware constructies. Maar ook voor vlonders, schuttingen, pergola’s en andere toepassingen in uw tuin is Bankirai hout een goede keuze.

Wat is Bankirai hout?

Bankirai is een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten. Het hout wordt ook wel Bangkirai, Balau of Selangan Batu genoemd. Het groeigebied is Zuidoost-Azië waar het hout voornamelijk wordt aangevoerd vanuit Maleisische deelstaten Sabah en Sarawak. Naast de toepassing voor zware constructies zoals brugdelen wordt dit houtsoort ook vaak gekozen ten behoeve van vlonderplanken, schuttingplanken en tuinschermen. Bankirai kan geleverd worden als plank, balk of geschaafde vlonder.

Kenmerken en voordelen

Bankirai hardhout heeft een fijne gelijkmatige structuur, met een sterke kruisdraad. Dat betekent dat het hout weinig afwijkingen zoals kwasten en noesten bevat. Bovendien is het hout van nature goed bestand tegen schimmels, aantasting door insecten en chemicaliën. Daarom is Bankirai een geliefd houtsoort voor toepassingen buiten.

De volumieke massa van Bankirai hout is 850-920 kg per m3. De kleur van Bankirai is geel- tot grijsbruin. Echter zal het hout door weersomstandigheden zoals zon en regen al snel vergrijzen. Om het natuurlijke karakter en kleur van het hout te behouden kan eventueel een Bangkirai olie gebruikt worden. Dit beschermt het hout en voorkomt vergrijzing.

Bankirai hout bewerken

Bankirai hout is zeer geschikt voor gebruik als vlonders of als tuinscherm. Het hout heeft sierlijke V-groeven en is onbehandeld. Dankzij het duurzame karakter van Bankirai is behandeling en afwerking niet nodig en kan zelfs problematisch zijn. Bankirai wordt dan ook niet gekozen vanwege de afwerkmogelijkheden. De planken hebben een gladde zijde en een zijde met groeven en kunnen tweezijdig gebruikt worden. De Bankirai vlonderplanken zijn gemaakt van loofbomen en daardoor goed bewerkbaar. We raden aan om bevestigingsmiddelen altijd voor te boren en alleen hardmetalen snijgereedschappen te gebruiken.

Afwerkmogelijkheden

Bankirai hout is van degelijke kwaliteit en staat bekend om de lange levensduur, duurzaamheid en uitstraling. Echter leent het hout zich niet goed voor diverse manieren van afwerken. Als u van plan bent om het hout te bewerken dan kunt u beter voor een ander houtsoort kiezen, omdat de hechting van dit product matig is. Van Dorp Hout biedt een enorm assortiment soorten en maten hout. Daarom is er altijd een geschikt alternatief te vinden. Een goed alternatief voor Bankirai, met dezelfde uitstekende kwaliteiten én diverse afwerkmogelijkheden is bijvoorbeeld Accoya®.

Uw vakman in hout

Wij zijn gespecialiseerd houtleverancier aan particulieren, hoveniers en aan de grond-, weg- en waterbouwsector. We zijn sterk in advies en maatwerk en kunnen snel leveren. Onze missie is de verkoop van hout voor buitentoepassingen en aanverwante artikelen met respect voor mens en natuur. Om dit te kunnen verwezenlijken willen wij onze klanten helpen bij het realiseren van duurzame oplossingen in hout met een buitentoepassing.

Wilt u meer weten over Bankirai hout of heeft u een vraag over onze producten of over Van Dorp Hout? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder bij het vinden van een passende oplossing.

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...