Dakleer leggen zonder branden

Meer weten?

Dakleer leggen zonder branden Bekijk ons EPDM

Ben je van plan om binnenkort jouw (platte) dak waterdicht te gaan maken? Dan is dakleer dé uitgelezen keuze voor deze klus! Vaak wordt dakleer gelegd door deze te branden op de ondergrond. Echter kan het branden ervoor zorgen dat de dakbedekking beschadigd raakt. Hierom wil je jouw dakleer natuurlijk het liefst leggen zonder deze te branden. Daarom vertellen wij je in dit blog alles wat je moet weten over het leggen van dakleer. We leggen je uit wat dakleer precies is, hoe je dit het beste kunt leggen zonder te branden maar ook geven we je een gouden tip waardoor jouw dakleer een langere levensduur krijgt. Ben je nieuwsgierig naar deze tip of wil je simpelweg weten hoe je jouw dakleer kunt leggen zonder deze te branden? Lees dan snel verder, we vertellen je er alles over!

Wat is dakleer?

Wanneer je dakleer wilt leggen zonder deze te branden, is het eerst handig om te weten wat deze soort dakbedekking precies is. Hier kunnen we vrij kort en krachtig over zijn: dakleer, ook wel bitumen, is een dakbedekking welke het meest wordt gebruikt voor platte daken. Let op, het dak hoeft dus niet volledig plat te zijn. Vaak wordt er een vuistregel gehanteerd welke staat voor een maximale helling van 2%. Dakleer is zwart van kleur en wordt in rollen geleverd.

Het grote voordeel van dakleer is dat het volledig waterdicht is en dat het een zeer grote kleefkracht heeft. Hierdoor is het automatisch een enorm sterke soort dakbedekking. Echter spelen wij bij Van Dorp Hout wel altijd graag open kaart: er zijn helaas ook nadelen verbonden aan dakleer. Zo heeft het vergeleken met andere soorten dakbedekking een relatief korte levensduur (denk aan gemiddeld 25 jaar). Ook is de werking van het dakleer vrij afhankelijk van het weer. Zo kan het dakleer vrij zacht worden bij warm weer en juist weer vrij hard worden als het vriest. Desalniettemin blijft dakleer een zeer populaire keuze als het gaat om dakbedekking!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je jouw dakleer kunt leggen zonder te branden, is het noodzakelijk om wat voorbereidende werkzaamheden te treffen. Er zijn drie belangrijke voorbereidingen, namelijk:

  • Meten is weten: meet het dak van tevoren op zodat je genoeg (en niet teveel) bitumen in huis hebt;
  • Zorg voor een schone ondergrond;
  • Controleer of het dak licht afloopt zodat het regenwater kan weglopen. Vergeet je de afvoer niet?

Kun je bovenstaande punten allemaal afvinken? Dan kun je beginnen aan het echte werk! Let wel op, omdat wij Bitudeck tape in het assortiment hebben, focussen we alleen op het leggen van dunne stroken dakleer. Met één asfaltstrook Bitudeck tape bedek je overigens ongeveer 4m2 terras. 

Dakleer leggen zonder branden

Wanneer je jouw dakleer wilt leggen zonder deze te branden, is het lijmen van dakbedekking de beste optie die overblijft. Van Dorp Hout beveelt de EPDM Quickprimer aan wanneer je jouw dakleer gaat lijmen. Deze koudlijm wordt gebruikt voor het hechten van bitumineuze dakbanen op diverse ondergronden. Lees voor het aanbrengen van de lijm wel goed de gebruiksaanwijzing op de emmer voor verhoudingen en droogtijden!

Tijd om te beginnen! Breng met een kwast een laag lijm aan op de ondergrond waarop je de strook met dakleer wilt aanbrengen. Rol vervolgens een strook met dakleer uit over de zojuist aangebrachte lijm. Doe dit beetje voor beetje zodat je de lucht lucht tussen de bitumen en ondergrond goed eruit kan drukken met een aandrukrol. De hoeken kun je goed aandrukken met een deze aandrukrol. Wanneer je de volgende laag dakleer gaat leggen, moet deze ongeveer 7 cm overlappen met de naastgelegen strook dakleer. Belast de naden ook minimaal 24 uur na aanbrengen voor een optimale hechting!

Van Dorp Hout raadt overigens aan om alle werkzaamheden m.b.t. het leggen van dakleer met minimaal twee personen uit te voeren. Zo kan één iemand de dakbedekking rollen en de ander kan de dakbedekking aandrukken. 

Onderhoud bitumen dak

Wanneer je jouw dakbedekking hebt aangebracht, wil je dat deze zo lang mogelijk meegaat. Logisch, want het aanbrengen kost immers een hoop tijd en geld. Daarom vertelt Van Dorp Hout je iets meer over het onderhoud van een bitumen dak. Allereerst raden wij aan om het dak elk jaar schoon te maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het dak vrij te maken van algen, mossen en bladeren. Het nadeel hieraan is dat het een vrij zware en tijdrovende taak is. Daarom zullen wij een gouden tip met je delen! Lees verder na de foto.

Je kunt de levensduur van jouw /dak-isolatie/epdm.htmlverlengen door kiezelstenen of grind op het dak te laten leggen. Dit levert niet alleen een zeer fraai gezicht op, het zorgt er ook voor dat het dakleer langer meegaat omdat er geen invloeden van buitenaf wordt uitgeoefend op de dakbedekking. Bij invloeden van buitenaf kun je denken aan slechte weersomstandigheden maar ook de hitte vanuit de zon. Vanzelfsprekend beperkt een laag kiezelstenen of grind op het dak ook de groei van algen en mossen. Let wel op, deze tip is voornamelijk van toepassing op platte daken!

Klaar om jouw dakleer te leggen?

Wil je niet langer wachten en jouw dakleer direct gaan leggen zonder te deze branden? Bestel dan direct jouw dakleer online. Naast het dakleer zelf kun je bij ons ook terecht voor allerlei andere dakbenodigdheden zoals EPDM, lijm, kit of primer, maar ook al uw andere gewenste materialen en gereedschappen. Heb je wellicht nog een vraag over hoe je jouw dakleer moet leggen zonder deze te branden. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze producten en hoe je deze op de juiste manier toepast. Zo weet je precies hoe je het beste aan de slag kunt gaan.

Wist je overigens dat je op onze website allerlei handige informatie kunt vinden? Zo kun je veel PDF’s vinden met verwerkingsinstructies en geven we graag praktische tips, bijvoorbeeld in onze blogs of door middel van onze handige video’s. Dit allemaal zodat jij zo goed mogelijk aan jouw klus kunt beginnen.