Gebeitst hout opnieuw beitsen: Van Dorp Hout geeft het antwoord

Meer weten? Neem contact met ons op!

Van Dorp Hout geeft antwoord en uitleg! Gebeitst hout opnieuw beitsen: is dat mogelijk? Zo ja, hoe kunt u dan het beste te werk gaan zodat een net eindresultaat gegarandeerd is? En hoe zit het met geïmpregneerd hout? Kan dat ook gebeitst worden? En welke producten hebt u nodig voor het uitvoeren van uw klus?

Zoveel vragen, zoveel antwoorden. Van Dorp Hout geeft u graag gedegen advies waarmee u direct aan de slag kunt! Lees verder, bestel uw benodigdheden en behandel uw hout op een juiste wijze. Persoonlijk advies nodig? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij helpen u graag verder bij het vinden van een 100% passende oplossing.

Gebeitst hout opnieuw beitsen: is dat mogelijk?

Ja, gebeitst hout opnieuw beitsen kan prima. U kunt zonder schuren een nieuwe laag aanbrengen. We raden wel aan om het hout van te voren even te reinigen. Als u een nieuwe, eerste laag beits aanbrengt, verdun deze dan met terpentine om het beter in te laten trekken. Laat de eerste laag minimaal 24 uur drogen. Schuur dan het hout weer licht op en breng hierna een onverdunde (!), tweede laag beits aan. Als het hout in het verleden als eens gebeitst is, volstaan twee lagen vaak prima. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie (of soms meer) lagen beits nodig.

Op de vraag of u ook geïmpregneerd hout opnieuw kunt beitsen, is het antwoord tevens ‘ja’. Handig om te weten!

Benodigdheden voor het beitsen van hout

Om de levensduur van uw producten te verhogen of een mooie kleur te geven, hebben we verschillende houtreinigers, beitsen, lazuren en oliën op voorraad. Als dealer van de merken Remmer en Hermadix hebben wij voor iedere houtsoort en toepassing een passend product. Ook voor kwasten en roller kunt u bij ons terecht - een paar van de basisbenodigdheden voor het beitsen van hout. Wat u precies nodig hebt, zet Van Dorp Hout graag voor u op een rij.

Gaat u beitsen?

We raden aan om het hout te reinigen, voordat u gaat beitsen. Hout dat helemaal nieuw is, dient u eerst te schuren en ontvetten. ‘Oud’ hout reinigt u met verdunde houtreiniger en een harde borstel. Dit kunt u vervolgens afspoelen met water en een zachte borstel. Komt u beschadigingen in het hout tegen? Vul deze dan op met houtrotvuller als u dekkende beits wilt gaan gebruiken. Gaat uw voorkeur naar transparante beits? Vul de beschadiging dan op met kneedbaar hout. Schuur hierna opnieuw licht op.

Tijd om de beits aan te brengen! Gebruik hiervoor een roller (bij grote oppervlaktes) of een kwast (bij kleinere stukken). Let op: schilder altijd met de nerf mee! Zoals gezegd raden we aan om de eerste laag beits met terpentine te verdunnen om deze beter in te laten trekken. Veeg een druppel meteen weg om te voorkomen dat het intrekt. Laat de eerste laag beits minimaal 24 uur drogen. Schuur dan het hout weer licht op en breng vervolgens de onverdunde, tweede laag beits aan.

Wat is het verschil tussen beits en verf / lak?

Er zijn belangrijke verschillen tussen beits en verf / lak. Beits is namelijk vochtregulerend. Dat betekent dat gebeitst hout kan blijven werken nadat het behandeld is. Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Verf en lak isoleren het hout en bieden daarom op een andere manier bescherming. Een beits trekt in het hout, waar een lak als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd. Voor verf en lak zijn vaak grondverven nodig, beits brengt u direct op het hout aan.

Bestel online en ga aan de slag!

Is het helemaal duidelijk hoe u te werk kunt gaan? Mooi! Bestel uw benodigdheden direct online en ga aan de slag met uw klus. Bent u er nog niet helemaal uit en ontvangt u graag advies van een specialist? Neem dan vrijblijvend contact op. Onze specialisten denken graag met u mee, zodat u met een 100% passende oplossing aan de slag kunt.