EPDM lijmen? 10 ondergronden en wat vooral NIET te doen

Bekijk ons EPDM

EPDM lijmen kan iedereen, mits u de juiste voorbereidingen treft. Laten we bij Van Dorp Hout nu net goed zijn in hulp en advies geven als het op onder andere EPDM leggen aankomt. EPDM is een veelzijdig materiaal dat op diverse ondergronden kan worden gelegd. Veelal wordt het gelegd op houten ondergronden, zoals het dak van een overkapping. Maar ook het verwerken van een EPDM dakbedekking over een bestaande bitumen dakbedekking is vaak mogelijk. We belichten diverse ondergronden en de bijbehorende mogelijkheden, leggen uit wat u vooral niét moet doen tijdens het leggen van EPDM en hebben een concreet stappenplan voor u klaarliggen.

Op welke ondergronden kunt u EPDM lijmen?

Goede vraag! We behandelen de meest voorkomende ondergronden waarop we EPDM lijmen. Denk aan hout, beton, isolatiemateriaal, dakleer, zink, mastiek, PVC, metaal, EPDM en oude dakbedekking. Te beginnen met hout: EPDM kan uitstekend op een houten ondergrond worden aangebracht. Bij bijvoorbeeld een overkapping of schuur die niet verwarmd is, kan EPDM direct op het hout gelijmd worden. Bij daken van ruimtes die wel verwarmd zijn, kan condensvorming optreden. Met PIR isolatieplaten in combinatie met dampwerende folie kan dit voorkomen worden. Extra tip: breng EPDM niet op nat hout aan. Omdat EPDM waterdicht is, wordt het vocht dat in het hout zit opgesloten en kan het gaan rotten.

EPDM op beton aanbrengen

Niet ieder isolatiemateriaal is geschikt om te verwerken in combinatie met EPDM. EPDM kunt u alleen aanbrengen op daarvoor geschikte PIR dakisolatieplaten. U kunt in onze webshop deze platen aanschaffen. De speciale laag op de platen zorgt voor een optimale hechting van de lijm. Onder de isolatieplaten dient een dampremmende folie aangebracht te worden.

Kunt u EPDM op dakleer lijmen?

In sommige gevallen kunt u EPDM lijmen op dakleer, ofwel bitumen dakbedekking. Voorwaarden zijn wel dat de ondergrond droog is, het dak geïsoleerd is zodat condensvorming voorkomen wordt (zie ook: Op welke ondergronden kunt u EPDM lijmen?) en dat de ondergrond schoon is. De huidige bitumen dakbedekking fungeert prima als dampdichte laag.

Hoe zit het met zink, mastiek, PVC en metaal?

Zink wordt veel toegepast in bijvoorbeeld dakgoten. Door corrosie zal er op de duur lekkage plaatsvinden. Als de dakgoot ter hoogte van lasnaden niet té beschadigd is, kunt u deze opnieuw waterdicht maken met EPDM stroken. Let er wel goed op bij EPDM lijmen in uw dakgoot dat deze goed schoon is. Vuil helpt niet mee aan een goede hechting van de lijm. EPDM kan niet aangebracht worden op een ondergrond van mastiek. Hetzelfde geldt voor een ondergrond van PVC door de slechte chloorbestendigheid. EPDM lijmen op metaal is daarentegen wél mogelijk. Denk hierbij aan materialen als aluminium en zink.

EPDM op EPDM lijmen: kan dat? En over oude dakbedekking

Ja, met onze contactlijm kunt u bijvoorbeeld EPDM banen aan elkaar lijmen. In sommige gevallen kunt u ook EPDM over bestaande dakbedekking aanbrengen. Uitzonderingen op de regel zijn PVC en mastiek. Tevens dient het dak voldoende geïsoleerd te zijn om condensvorming te voorkomen.

Kort maar krachtig komt dat dus neer op het volgende:

  • EPDM op hout - ja; EPDM op beton - ja;
  • EPDM op isolatiemateriaal - ja, mits alleen PIR isolatieplaten gebruikt worden;
  • EPDM op dakleer - ja, mits niet te nieuw en bij verwarmde ruimtes voorzien van isolatie;
  • EPDM op zink - ja;
  • EPDM over oude dakbedekking - ja, enkele uitzonderingen daargelaten;
  • EPDM op mastiek - nee;
  • EPDM op metaal - ja, in veel gevallen mogelijk;
  • EPDM op EPDM - ja.

Voordat we beginnen: wat vooral niét te doen?

We leggen graag aan u uit - alvorens u begint met uw project - wat u vooral niét moet doen bij EPDM lijmen op dakbedekking. Zorg ervoor dat je het EPDM niet meteen legt, maar van te voren eerst helemaal uitrolt en minimaal een halfuur laat rusten zodat vouwen uit het EPDM kunnen gaan. Zo voorkom je dat het EPDM niet te strak gelegd kan worden. Vouw bij het lijmen eerst de helft van het EPDM om. Vergeet niet om zowel het EPDM als de ondergrond van deze helft te lijmen. Wacht totdat de lijm vingerdroog is. Leg nu het EPDM met de gelijmde kant vervolgens op de andere helft met de lijm. Nog een extra tip: druk het EPDM goed aan met een zachte bezem of met een roller om de lijm goed te laten hechten. Liever een voorbeeld? Bekijk dan de volgende video.

Stappenplan voor het lijmen van EPDM op een plat dak

  1. Verdeel het dak in denkbeeldige rechthoeken.
  2. Meet de lengte en breedte van de rechthoeken op. Vergeet ook niet de hoogte van eventuele opstaande randen en de breedte van de daklijst mee te nemen.
  3. Tel bij zowel de lengte als de breedte 20 cm extra op en bereken het totaaloppervlak.
  4. Rol de EPDM uit over het dak. Verdeel het gelijkmatig over het oppervlak en laat het minimaal een halfuur rusten. Het rubber komt namelijk bij het oprollen in de fabriek enigszins onder spanning te staan. Iets wat u niet wilt hebben bij het leggen.
  5. Vouw de EPDM over de korte kant voor de helft terug.
  6. Breng om de 50 cm een lijn aan met de slaglijnmolen. Begin vlak voor de teruggevouwen folie. Herhaal dit tot aan ongeveer 10 cm voor de dakrand. Rol de molen uit en span deze aan. Trek aan het aangespannen lijntje van de molen. Zo laat de slaglijnmolen een lijn van blauw krijt achter.
  7. Breng met een kitspuit de eerste streep EPDM-lijm aan. Start bij de omgevouwen rol dakbedekking. Begin links met lijmen op ongeveer 10 cm voor de dakrand en eindig rechts ook op ongeveer 10 cm van de dakrand.
  8. Vouw het folie weer uit op de lijmstreep en rol het stevig aan met een roller of zachte bezem. Leg op deze manier het folie over alle lijmstrepen en rol dit stevig aan.
  9. Klap de nog niet gelijmde tweede helft van het folie terug en herhaal de stappen met de slaglijnmolen, kitspuit en aandrukroller. Breng op 50 cm van het midden weer een slaglijnstreep en EPDM-lijm aan. Rol telkens het folie over de lijm en rol dit stevig aan. Ook hier werk je door tot 10 cm voor de dakrand.
  10. Lijm nu de tweede rechthoeken aan elkaar met de kitspuit en de aandrukroller of zachte bezem. Zorg ervoor dat bij de naden de lijn onder de naad uitkomt en volledig afsluit.
  11. Sla de dakbedekking terug. Breng 1 cm voor de opstaande rand een lijmstreep aan. Spuit een tweede lijmstreep op de helft van de opstaande rand en een derde bovenop de rand. Vouw het EPDM over de dakrand en en rol het goed aan.
  12. Knip nooit de binnenhoeken van de dakbedekking, maar vouw deze tot een puntzak. Duw de puntzak plat en vouw de flappen over de dakrand. Lijm de flappen tot aan de rand toe vast.
  13. Werk het dak met EPDM af met hemelwaterafvoer, hoekstukken en dakrandprofielen. Snijd met een mes een opening in het EPDM-folie. Plaats tijdelijk de afvoer met het manchet en teken dit af met een krijt of krijtstift.
  14. Verwijder de afvoer en breng meerdere strepen lijm aan rond het geknipte gat.
  15. Plaats de hemelwaterafvoer en rol deze aan.
  16. Gebruik een voorgevormd hoekstuk voor een L-vormig dak of schoorsteen. Teken de contouren af en haal het hoekstuk weg. Breng binnen de contouren en halverwege de opstaande rand lijm aan. Plak het hoekstuk en rol deze aan.
  17. Plaats over de buitenhoeken de voorgevormd buitenhoek op de dakrand. Zet deze met daklijm en zelfborende schroeven vast. Snijd het overtollige folie af. Bevestig ook de rechte dakrandprofielen.
  18. Bevestig tot slot de rechte dakrandprofielen.
  19. Take a step back en geniet van het gedane werk én het eindresultaat!