Meer weten?

Poortdeuren maken? Kies voor kwalitatief hoogwaardig hout en ga zelf aan de slag!

Meer weten?

Wil je zelf aan de slag met het maken van poortdeuren voor in de tuin? Dit is makkelijker dan je denkt. We zullen je een simpel stappenplan geven die ervoor zorgt dat je een prachtige poortdeur maakt. Lees vooral verder als je meer wilt weten! Heb je vragen? Dan staan onze specialisten altijd klaar.

Houtsoort

Misschien heb je al een idee voor het hout dat je wilt gebruiken om je poortdeuren te maken. Heb je dat nog niet? Geen probleem. We vertellen je graag wat meer over alle houtsoorten die geschikt zijn voor jouw poortdeur, Van Dorp Hout heeft namelijk een breed assortiment met diverse houtsoorten die je kunt gebruiken voor een mooie poort. Het eerste waar je over na zult moeten denken is of je graag een zachthouten of hardhouten tuindeur wilt.

  • Zachthout
    Van Dorp Hout heeft verschillende soorten zacht tuinhout in omloop. Wij bieden Accoya®, Vuren, Western Red Cedar, Lariks/Douglas en Grenen aan. Deze houtsoorten hebben verschillende eigenschappen die de levensduur bepalen.
  • Hardhout
    Er zijn verschillende soorten hardhout in omloop. Van Dorp Hout biedt onder andere Bangkirai, Angelim Vermelho, Azobé, Garapa en Keruing. Hoewel Accoya® een zachte houtsoort is, kent deze houtsoort dezelfde eigenschappen als hardhout. De levensduur varieert per houtsoort en toepassing, maar valt globaal tussen de 20 en 50 jaar.

Voorbereiding

Het maken van poortdeuren is niet erg gecompliceerd, mits je de juiste voorbereidingen treft. Je wilt er natuurlijk niet achteraf achter komen dat je een onderdeel mist. Hoe vervelend is het als je tijdens je werkzaamheden naar de winkel moet om toch nog een schroef te halen. Om dit te voorkomen is het van belang om te controleren of je de belangrijkste materialen in huis hebt. We zetten ze voor je op een rij:

  • boormachine
  • zaagmachine
  • schroeven
  • stalen frame 
  • palen voor de constructie

Iets nodig? Bekijk het gereedschap van Van Dorp Hout.

Aan de slag

Je hebt al het benodigde gereedschap nu in huis. Tijd om te starten! Wij leggen je uit hoe je je poortdeuren kan maken door middel van een houten frame. Je begint door het aantal planken op een vlakke ondergrond te plaatsen. Houd hierbij al rekening met de gewenste afstand tussen de planken. Zaag nu drie gelijke stukken en bevestig deze in het midden en boven- en onderaan de planken. Gebruik nu een andere balk om twee gelijke stukken te zagen. Deze monteer je schuin tussen de drie horizontale balken. Ten slotte bevestig je aan de andere zijde de planken tegenover de tussenruimte van de planken aan de eerste zijde. Klaar is kees!

Een kant-en-klare poortdeur kopen?

Wellicht is het maken van je eigen poortdeuren niet echt wat voor jou en denk je na dit artikel dat je ze beter kunt kant-en-klaar kunt aanschaffen. Gelukkig biedt Van Dorp Hout diverse schuttingdeuren aan. Kies je liever voor zachthout of hardhout? 

  • Zachthouten tuindeuren kunt u toepassen in combinatie met de hoofddorpschermen. Voor een langere levensduur adviseren wij de deur te plaatsen met hardhouten palen. De palen worden voorzien van een bovenligger wat zorgt voor extra stevigheid.
  • Hardhouten deuren kunnen worden toegepast met Meerpolder tuinschermen. Vanwege het gewicht van de deur adviseren wij deze stevig te verankeren aan palen die aan de bovenzijde met elkaar verbonden zijn door middel van een bovenligger.

Meer informatie

Na dit artikel weet je precies hoe je poortdeuren kan maken. Ben je hierna nog niet helemaal zeker van je zaak of neem je liever de makkelijke weg? Kijk dan vooral eens naar onze kant-en-klare schuttingdeuren

Wil je graag meer informatie of heb je nog een vraag? Neem dan gerust contact op. Onze specialisten staan klaar en beantwoorden al je vragen graag.