Tuinafscheidingen van hout: plaats in 4 stappen zelf uw schutting

Bekijk onze tuinafscheidingen

Tuinafscheidingen bepalen voor een groot deel het uiterlijk van uw tuin. Neem nu bijvoorbeeld tuinafscheidingen van hout. Dit soort afscheidingen geven uw tuin een rustige, natuurlijke maar zeer mooie uitstraling. Niet voor niets laten hierom veel mensen tuinafscheidingen van hout plaatsen. Maar wat nu als u uw eigen tuinafscheiding wilt plaatsen? Hierbij kunt u zich afvragen welke materialen en gereedschappen u nodig heeft en hoe u het beste te werk kunt gaan. Van Dorp Hout helpt u hierbij graag! We laten u in 4 stappen zien hoe u het beste tuinafscheidingen van hout kunt plaatsen en geven hierbij ook enkele tips. Bent u nieuwsgierig geworden? Lees verder.

Tuinafscheidingen van hout: wat zijn de kosten?

Bij het plaatsen van tuinafscheidingen van hout is het van tevoren van belang om na te denken over de mogelijke kosten van het plaatsen. Deze kosten kunnen namelijk afhangen van diverse factoren. Zo spelen de afmetingen een rol maar ook de houtsoort die u kiest. Zo hebben wij zowel zachthouten- als hardhouten tuinafscheidingen. Elke houtsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wist u overigens dat onze tuinafscheidingen kant en klaar zijn en hierdoor direct geplaatst kunnen worden?

Naast de tuinafscheidingen zelf heeft u ook palen nodig om de afscheidingen aan te bevestigen. Wederom heeft de materiaalsoort een bepalende rol in het kostenplaatje. Zo kunt u kiezen voor kunststof palen maar ook voor houten palen. Wilt u gebruik maken van ronde palen of toch liever vierkante palen? Kiest u ervoor om de palen mooi af te werken met paalkapjes? U doet er verstandig aan om bij de materiaalkeuze alvast vooruit te denken. Zo gaan onze kunststof KLP palen maar liefst ongeveer 50 jaar mee!

Het komt er dus op neer dat u grotendeels zelf het kostenplaatje van de tuinafscheidingen kunt palen. U kunt er ook voor kiezen om de kosten te delen door samen met uw buren tuinafscheidingen te plaatsen. 

Waar moet ik rekening mee houden?

Wanneer u tuinafscheidingen van hout gaat plaatsen, is dit niet geheel zonder regels. In de meeste Nederlandse gemeenten mogen er namelijk niet zomaar tuinafscheidingen geplaatst worden. Zo is bijvoorbeeld een vrij algemene regel dat in de meeste gemeenten minimaal 50 centimeter ruimte moet overblijven tussen de scheidingen van de naastgelegen percelen. Vanzelfsprekend vervalt deze regel wanneer u samen met uw buren tuinafscheidingen gaat plaatsen. In dat geval mag er namelijk precies op de scheiding geplaatst worden. 

Ook mogen de tuinafscheidingen niet boven een bepaalde hoogte uitkomen. Zo geldt er voor tuinafscheidingen naast én achter het huis een maximale hoogte van 200 centimeter zonder omgevingsvergunning. Wilt u een tuinafscheiding plaatsen vóór uw huis? Dan geldt er een maximale hoogte van 100 centimeter. Let wel op, elke gemeente hanteert een andere regels. U kunt hier de regels controleren van uw gemeente.

Stappenplan

Wanneer u tuinafscheidingen van hout wilt plaatsen, is het belangrijk om van tevoren alle benodigde materialen en gereedschappen in huis te hebben. Om u tijd te besparen geven wij hieronder een aantal benodigdheden voor het plaatsen van tuinafscheidingen.

  • Tuinafscheidingen
  • Palen
  • Bevestigingsmateriaal
  • Palenboor
  • Hamer
  • Waterpas
  • Boormachine
  • Touw

Stap 1: Meten is weten!

Om onverwachte verrassingen achteraf te voorkomen, is het extreem belangrijk om van tevoren uw gewenste situatie uit te tekenen. Hierbij kunt u ook alvast nadenken over hoe u uw tuinafscheidingen wilt plaatsen.

Stap 2: Gaten boren & palen plaatsen

Boor een gat in de grond op het beginpunt van uw tekening en plaats de eerste paal in de grond. De palen moeten omwille van de stevigheid minimaal ⅓  van de totale lengte in de grond komen te staan. Boor de gaten echter niet te diep, aangezien de palen steviger komen te staan wanneer u het laatste stukje met een hamer in de grond slaat. 

Vanuit hier kunt u aan de hand van uw tekening meten waar de andere palen moeten komen te staan. Het is belangrijk om te meten via onder andere uw waterpas of de palen recht staan en of de hoogte van alle palen gelijk is. Van Dorp Hout raadt u daarnaast aan om een strak touw te spannen zodat de tuinafscheiding recht komt te staan. 

In de serie Doe dat nou niet vertellen we u wat u vooral niet moet doen bij het werken met hout. Telkens belichten we een onderdeel per video. In onderstaande video geven we u extra tips bij het plaatsen van houten palen in uw tuin, handig!

Stap 3: Afscheidingen bevestigen

Wanneer de eerste twee palen in de grond staan, kunt u het bevestigingsmateriaal bevestigen aan de palen en hierop de afscheidingen bevestigen. Van Dorp Hout raadt u aan om per afscheidingsdeel te werken. Hiermee bedoelen we dat u telkens twee palen plaatst waarna u vervolgens het bevestigingsmateriaal monteert aan de palen en hierop de afscheiding bevestigd. Zo blijft u optimale controle houden over het eindresultaat.

Stap 4: Afwerken!

Nu u zoveel werk heeft besteed aan het plaatsen van uw tuinafscheidingen van hout wilt u dat deze ook lang meegaan. Zo kunt u uw afscheidingen insmeren met olie of beits. Van Dorp Hout biedt verschillende onderhoudsproducten aan voor tuinafscheidingen van hout. 

Heeft u advies nodig?

Van Dorp Hout biedt zachthouten- als hardhouten tuinafscheidingen aan in diverse maten. Zit uw gewenste maat niet in ons assortiment? Dan produceren wij uw tuinafscheiding graag op maat. Daarnaast zijn onze tuinafscheidingen van hout direct uit voorraad leverbaar, inclusief alle benodigde bevestigingsmaterialen. Zo kunt u direct aan de slag. Twijfelt u nog over het plaatsen van tuinafscheidingen van hout? Of heeft u een andere vraag met betrekking tot onze producten? Neem dan contact met ons op door te bellen of te mailen. Onze specialisten delen graag hun jarenlange expertise met u. We helpen u graag verder.