U kent het vast: na een zomer intensief gebruik en een guur en nat najaar zijn uw prachtige houten tuinmeubelen het volgende seizoen lang niet meer zo mooi als ze waren bij aankoop. De blootstelling aan de zon, wind en (winterse) buien eist zijn tol van uw meubel en zorgt ervoor dat het hout zijn natuurlijke kleur verloren heeft en er versleten uitziet. Ook ander tuinhout dat voortdurend blootgesteld wordt aan weer en wind verliest na verloop van tijd zijn natuurlijke schoonheid.

Gelukkig is er een manier om uw verweerd hout er weer als nieuw uit te laten zien. Door uw tuinmeubel te beitsen geeft u het zijn natuurlijke kleur en glans terug. Na behandeling met een goede beits zal uw tuinmeubel er weer als nieuw uitzien. Lees verder voor een stap voor stap instructie voor het beitsen van uw tuinmeubel.

Verschil tussen beits en olie

Beits en olie zijn het best geschikt voor de bescherming van tuinmeubelen en ander tuinhout. Wanneer u olie gebruikt krijgt het hout een matte uitstraling. De olie dringt diep in het hout. Hierdoor komt de natuurlijke kleur van het hout boven. Olie biedt over het algemeen een minder lange bescherming dan wanneer er beits gebruikt wordt om het hout te beschermen. Is het hout dat ooit met olie behandeld, dan kan het daarna niet meer gebeitst of gelakt worden.

Anders dan olie dringt beits slechts gedeeltelijk in het hout. De beits werkt vochtregulerend, er kan geen vocht in het hout trekken, maar het aanwezige vocht kan er wel uit. Een goede beits voor buiten biedt vaak ook een bescherming tegen UV-straling. Het hout wordt door het gebruik van beits dus niet alleen beschermd tegen vocht maar ook tegen schadelijke gevolgen door blootstelling aan zonlicht. De beits vormt vaak een glanzende laag op het hout.  

Om het hout te beschermen kunt u ook verf en lak gebruiken. Deze twee producten isoleren op het hout en bieden daarom op een andere manier bescherming dan beits of olie bescherming bieden.Verf wordt aangebracht om te beschermen tegen corrosie, weersinvloeden en andere agressieve vormen van aantasting van de ondergrond. Uiteraard kunt u verf ook gebruiken om enkel de ondergrond te verfraaien met een kleur van uw keuze. Een lak is hiervoor minder geschikt. Doordat bij een lak het hout wordt afgesloten door een film-vormende laag, kan het gaan bladderen of rotten.

Beits kopen

Van Dorp Hout is leverancier van beitsen van de merken Remmers en Hermadix. De producten van deze merken zijn van hoge kwaliteit en geschikt voor zowel de professional als particulieren. In onze webshop kunt u kiezen uit beits op water-, olie- en alcoholbasis. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen transparante en dekkende beitsen. Dekkende beitsen zijn verkrijgbaar in natuurlijke kleuren, maar bijvoorbeeld ook in grijs, wit en groen. De natuurlijke kleuren worden meestal aangeduid met het houtsoort. Deze kleuren benaderen de originele kleur van het hout. Dekkende beits heeft iets weg van verf. Het vormt een dikke laag op het hout waardoor de structuur van het hout meestal niet meer zichtbaar is na het aanbrengen van de beits. 

Wilt u dat deze structuur zichtbaar blijft, kies dan voor een transparante beits. Ook transparante beits is leverbaar in een groot aantal verschillende kleuren en tinten. Wees er wel op bedacht dat een transparante beits uw tuinmeubel minder goed beschermt tegen zonlicht en verkleuring. Koop liever te veel beits in dan te weinig. Om kleurverschil te voorkomen is het namelijk belangrijk dat het volledige meubel in een keer gebeitst wordt. Op het blik staat aangegeven voor hoeveel m2 de inhoud toereikend is. Ongeopende blikken zijn onder de juiste omstandigheden lang te bewaren. Voor goed behoud van uw meubels is het belangrijk om de behandeling jaarlijks of in ieder geval om het jaar te herhalen. 

Wat heeft u verder nodig?

Zoals bij elke klus is ook bij tuinmeubel een goede voorbereiding het halve werk. Zorg er daarom voor dat u de juiste spullen in huis hebt. Als u aan de slag gaat met beits heeft u de volgende dingen in ieder geval nodig:

  • Doekje;
  • Afdekfolie;
  • Schuurpapier;
  • Tuinmeubelreiniger/ammoniak;
  • Verfroller;
  • Verfbak;
  • Kwast.

Stappenplan tuinmeubel beitsen

Stap 1 Ontvetten of reinigen

Nieuwe tuinmeubelen moeten, voordat u deze kunt gaan beitsen, eerst ontvet worden. U kunt hiervoor ammoniak gebruiken. Dit brengt u aan met een doek. Verweerde meubelen reinigt u het beste met een harde borstel en verdunde tuinmeubelreiniger. Neem het meubel na het ontvetten of reinigen nog eens af met water en een zachte borstel. Laat vervolgens 24 uur drogen. 

Stap 2 Schuren

Als het meubel volledig droog is kunt u door naar de volgende stap: schuren. Door het hout licht op te schuren, zal de beits beter hechten. Schuurpapier is verkrijgbaar met verschillende korrelgroottes. Deze is aangeduid met de letter P. Hoe hoger dit getal, hoe fijner de korrel op het schuurpapier is. Gebruik voor ruw hout een grove korrel (60-80). Voor geschaafd hout kiest u voor korrel 100-120. En ter voorbereiding op de behandeling met beits kunt u het beste schuurpapier met P150 gebruiken. Om het hout tussen de lagen door licht op te ruwen gebruikt u bij voorkeur schuurpapier met een korrel tussen 240 en 320.

Stap 3 Gaten en scheuren vullen

Eventuele gaten, spleten en scheuren in het hout kunt u voordat u gaat beitsen repareren met houtrotvuller of kneedbaar hout. Werk hierbij met twee plamuurmessen. Gebruik een breed plamuurmes om een kleine hoeveelheid kneedbaar hout of houtrotvuller op te doen. Met een smal plamuurmes kunt u steeds een kleine hoeveelheid van deze voorraad afhalen en direct in het gat of de scheur smeren. Zorg dat de holte volledig opgevuld wordt en schuur het behandelde gedeelte vlak. 

Stap 4 Ondergrond afdekken

Dek de ondergrond van uw werkplek af met karton, oude kranten of afdekfolie. Zo beschermt u de werkvloer tegen morsen. Plak de afdekking vast met tape om te voorkomen dat deze verschuift of wegwaait. 

Stap 5 Stofvrij maken

Voor een goede hechting is het belangrijk dat u, kort voordat u daadwerkelijk gaat beitsen het hout volledig stofvrij maakt. U kunt dit het beste doen met behulp van een zachte borstel. 

Stap 6 Beits verdunnen

U kunt ervoor kiezen om dekkende of transparante beits licht te verdunnen. Dit zorgt ervoor dat de beits dieper in het hout trekt en de beits het hout beter impregneert. Gebruik hiervoor terpentine. Bescherm uw handen met werkhandschoenen en draag een veiligheidsmasker tijdens het vermengen. Giet eerst een beetje beits in een leeg blik of een verfbak en voeg daarna de terpentine toe. Houd hierbij de volgende verhouding aan: één deel terpentine tegenover drie delen beits. Roer de beits goed door. 

Stap 7 De tuinmeubelen beitsen

U bent nu klaar om uw tuinmeubel te beitsen. Breng een eerste laag beits aan met een ronde kwast of, bij grotere vlakken, een verfroller.  Om kleurverschil te voorkomen is het belangrijk dat u snel werkt. Beits trekt namelijk snel in het hout. Verdeel de beits gelijkmatig over het oppervlak. Verwijder eventuele 'druipers' direct. 

Stap 8 Drogen

Na het beitsen moet het tuinmeubel goed drogen. Houd hiervoor een droogtijd van minimaal 24 uur aan. Als de beits volledig opgedroogd is kunt u een tweede laag beits aanbrengen. Schuur de eerste laag licht op met schuurpapier met een fijne korrel en maak het goed stofvrij met een zachte borstel. 

Stap 9 Derde laag 

Is het hout van uw tuinmeubel nog onbehandeld? Breng dan ook een derde laag beits aan. Bij tuinmeubels die eerder gebeitst zijn is twee lagen beits meestal voldoende.  

Voor meer tips lees ook dit blog over verf en beits. U kunt ook voor u begint ook deze video bekijken. Hierin leggen we uit wat u vooral niet moet doen bij het oliën en beitsen van hout. 

Vakkundig advies

Twijfelt u welk product u het beste kunt gebruiken om uw tuinmeubel te beitsen. Of heeft u bijvoorbeeld een vraag over de kleuren? Bij Van Dorp Hout helpen wij u graag! Neem contact op met onze medewerkers voor een vrijblijvend en vakkundig advies.