Tuinpoort hout zelf maken

Meer weten?

Bent u van plan om op eigen houtje een tuinpoort te maken? Prachtig. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen in staat is met de juiste instructies en materialen zijn eigen tuinpoort te maken. Door de onderstaande stappen op te volgen kunt u een eigen tuinpoort van hout maken waar u trots op zult zijn!

Model en materialen

Wilt u een tuinpoort die opvalt of wegvalt tussen de schutting? Wellicht heeft u al een idee bij het eindresultaat voor de tuinpoort. Online is genoeg inspiratie te vinden, maar houd bij het kiezen van een model wel rekening met de moeilijkheidsgraad. De makkelijkste optie voor een tuinpoort is om een schuttingdeel om te bouwen naar een tuinpoort.

Een van de belangrijkste keuzes bij de bouw van een tuinpoort is de houtsoort. Gaat u voor een budget soort of investeert u net wat meer zodat u verzekerd bent van een duurzame tuinpoort die decennia meegaat. Hiernaast volgt een korte reeks aan door ons aanbevolen houtsoorten, in de volgende van duurzaam naar budget: bankirai, douglas, vuren en tot slot de meer budget houtsoorten grenen en keruing.

Plaatsing en definitieve tekening

Nu duidelijk is welk tuinpoort model u mooi vindt en welke materialen gebruikt gaan worden is het tijd voor de volgende stap. Opmeten. Zeer belangrijk, want mocht deze stap fout gaat, is het project zo goed als verloren. Controleer daarom al uw metingen dubbel. Neem een rolmaat en maak een schets met de maten erbij.

Vervolgens kunt met een potlood en liniaal een definitieve tekening opmaken. Het is belangrijk om met balken een stevig frame te maken zodat de poort niet krom trekt door zware weersomstandigheden. Controleer aan de hand van de tekening nogmaals of de tuinpoort gaat passen. Het zou zonde zijn om dure fouten te maken.

Zagen en assemblage

Nu de definitieve tekening is afgerond kunt u de materialen in huis halen. Sommige partijen kunnen zelfs een handje helpen door de materialen op maat te zagen. Het is zover, tuinpoort hout zelf maken. Begin met het plaatsen van de hardhouten palen in de grond en zorg voor een solide frame waar de poort in kan worden gehangen. Plaats de palen voor ⅓ in de grond. Bevestig indien mogelijk ook een bovenligger (balk bovenop de palen). Nu kan de tuinpoort geassembleerd worden aan de hand van de tekening. Start met het frame en bevestig vervolgens de plankdelen. Nu ook de poort in elkaar is gezet kan deze bevestigd worden. Plaats hiervoor enkele houten blokjes op de grond waardoor er ruimte wordt gecreëerd wat na de plaatsing een soepele bediening van de poort garandeert.

Afwerking

Voila! De poort staat als een huis. Nu rust enkel de afwerking nog. Om de levensduur van het hout te maximaliseren raden wij aan de poort te bewerken met beits, olie of verf. Dit is afhankelijk van uw voorkeur. Wilt u een duurzame oplossing dan raden wij aan de poort te verven. Bij beits of olie keert het onderhoud vaker terug.

Wij hopen dat dit artikel, tuinpoort hout zelf maken, u op weg zal helpen. Lijkt de uitdaging u te groot? Dan kunnen wij u voorzien van een makkelijke, snelle en voordelige oplossing.

Passende tuinpoort voor iedere doorgang

Bij Van Dorp Hout leveren wij vanuit onze eigen zagerij voordelige tuinpoorten. Wij bieden standaard modellen aan, maar ook werken onze houtbewerkers dagelijks aan maat projecten. Graag geven wij vrijblijvend advies en is bezorging + plaatsing op locatie mogelijk. Wilt u verzekerd zijn van een houten tuinpoort die decennia meegaat? Neem dan een kijkje in ons uitgebreide assortiment.

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...