Betonnen schutting plaatsen

Bekijk onze betonschuttingen

Wil je een betonnen schutting plaatsen? Wij geven je graag het benodigde advies om de schutting op de juiste manier te plaatsen. Heb je na dit artikel nog vragen? Twijfel dan niet om contact op te nemen.

Waarom kiest u voor het plaatsen van een betonnen schutting?

Twijfelt u nog een beetje over het plaatsen van een betonnen schutting? Niet doen. Wij vertellen u graag wat de voordelen zijn en hoe u te werk moet gaan met een betonnen schutting. Uiteraard is het goed om dit te laten doen door professionals wanneer u niet zoveel kluservaring heeft, maar als u de nodige voorbereidingen treft moet dit lukken. 

Het grootste voordeel van een betonnen schutting is dat het heel lang meegaat. Er is weinig onderhoud voor nodig en u bent ook nog eens duurzaam bezig. Wanneer u het beton laat coaten, is er geen tot weinig kans voor beton en ook weersinvloeden kunnen niet tegen beton op. Als na verloop van tijd de schuttingdelen verouderen, kunt u ervoor simpelweg voor kiezen om nieuwe schuttingdelen te plaatsen, terwijl de betonpalen gewoon weer hergebruikt kunnen worden.

De voorbereiding

Tijd om te beginnen! Maar nog niet helemaal… We beginnen allereerst met de voorbereidingen voor we daadwerkelijk beginnen met het plaatsen van de betonnen schutting. Begin met het inmeten van de schutting. Denk hierbij aan de hoogte, lengte, breedte, houd rekening met een mogelijk niet recht aflopende tuin etc. Het zou namelijk erg zonde zijn als je er achteraf achter komt dat je volledig opnieuw mag beginnen. 

Beginnen maar

Het is eindelijk tijd om te beginnen met het plaatsen van de betonnen schutting. We leggen stap voor stap uit hoe je te werk kunt gaan.

  1. Bepaal waar je de schutting precies wilt hebben en waar u de begin- en eindpaal wilt plaatsen. Dit doe je per recht stuk. Tussen deze palen komen de schermen en de betonnen delen te staan.
  2. Plaats de eerste paal. Vergeet niet een gat te graven voor elke paal, dit kunt u het beste doen met een grote grondboor. Plaats de begin- en eindpaal in gaten.Aan de palen zit een sponning. De sponning is de inkeping die in de betonnen paal zit. Hier schuif je straks de betonnen platen in die onderaan de schutting zitten. Een beginpaal heeft doorgaans aan 1 kant een sponning. 
  3. Controleer of de palen recht staan door middel van een waterpas.
  4. Stort de betonmortel rondom de paal en vul het gat aan met aarde. Vervolgens kunt u het geheel aanstampen. Maar let op dat de paal zich niet verplaatst, controleer goed of deze nog recht staat.
  5. Begin door met behulp van piketpalen. Span een touw tussen de begin- en eindpaal. Plaats de piketpalen op een manier waardoor je de draad altijd weer op dezelfde plek kunt plaatsen wanneer het touw toch losgehaald wordt. Tussen de beginpaal en de eindpaal van het rechte stuk plaats je nu de tussenpalen. Tussen deze palen komen de schermen te staan.

Klaar is kees!

Welke palen heeft u nodig?

Weet u nog niet zeker welke palen u nodig heeft voor het plaatsen van de betonnen schutting? Dat ligt helemaal aan u. Er zijn namelijk vele verschillende betonpalen voor schuttingen. Welke soort u nodig heeft, hangt af van de samenstelling van de schutting. 

Kiest u bijvoorbeeld voor een hoog tuinscherm op een lage betonband, dan zijn betonpalen met alleen onderin een sleuf nodig. Maar er zijn ook betonpalen met een hogere sleuf, deze zijn geschikt voor een hout beton schutting met onderplaten met een motief. Als laatst zijn er ook betonpalen die over de hele lengte een sleuf hebben. Dat is handig bij de montage, want u hoeft de betonplaten en het tuinscherm alleen maar in de sleuf te schuiven.

Toch liever een houten schutting?

Plaats u na het lezen van dit blog toch liever een houten schutting in plaats van een betonnen schutting? Dat kan ook. Wij geven u graag tips over welk hout het beste is en hoe u begint met het maken van een schutting. Lees onze blog over het maken van een houten tuindeur voor meer informatie. Heeft u na dit blog nog steeds vragen? Neem dan gerust contact op, wij helpen u graag verder.

Wilt u ook weten hoe u een schutting kunt verven? Lees onze blog voor alles wat u moet weten.