Tuinhout beitsen? Bescherm je hout met deze tips & tricks

Meer weten?

Tuinhout beitsen? Bescherm je hout met deze tips & trick

Meer weten? Neem contact met ons op!

Ga je je tuinhout beitsen? Slim! Daarmee wordt het hout beschermd tegen wind, UV-straling, regen en andere weersinvloeden van buitenaf. Hout in de tuin zorgt vaak voor een prachtige, natuurlijke look, maar moet wel tegen het Nederlandse klimaat beschermd worden. Beits is dan hét middel om je hout jaren mee te laten gaan. Om je te helpen hebben we alle stappen - van de juiste beits aanschaffen tot de afwerking - op een rij gezet, zodat je straks ook zelf aan de slag kunt. Zo kun je een perfect resultaat neerzetten! Bovendien lichten we ook de werking en voordelen van beits toe.

Werking en voordelen van beits

Hout heeft twee grote vijanden: droogte en vochtigheid. Teveel van één tast het hout blijvend aan. Zo trekt regen in het hout wat voor schimmel kan zorgen. Zonde! Door tuinhout te beitsen wordt het hout hiertegen beschermd. Maar wat is beits precies? Het grote verschil tussen beits en lak is dat met beits het vocht nog steeds uit het hout kan. Tevens blijft de houtstructuur zichtbaar als je kiest voor transparante beits. Je hebt namelijk twee soorten:

  • Transparante beits;
  • Dekkende beits.

Transparante beits is ideaal voor schuttingen, tuinmeubelen of vlonders als je de houtnerf wilt blijven zien. Het helpt het karakter van het hout te versterken, al zijn er ook producten beschikbaar waarmee je de kleur van het hout juist lichter of donkerder kunt maken. Dekkende beits is juist geschikt voor als je het hout in een mooie kleur wilt verven. De houtnerven zullen niet (goed) zichtbaar meer zijn en een voordeel van dekkende producten is dat je de levensduur er nog beter mee kunt verlengen dan met transparante producten.

En wist je dat je geen grondverf nodig hebt als basis als je kiest voor beits? Beits kun je direct aanbrengen op hout, na het ontvetten en schuren.

Beitsen in de regen: kan dat?

Nee, tuinhout beitsen in de regen raden we ten zeerste af. Het doel van beitsen is om weersinvloeden buiten te houden. Daardoor kan de beits beter niet vermengd worden met regen. Zorg er dus voor dat het hout als je gaat beitsen schoon en droog is. Als het vlak daarna gaat regenen, kan het ook schade toebrengen aan het beitswerk. Echter, dit is niet onoverkomelijk. Controleer in dat geval op deukjes in de beits, want hoe meer deukjes, hoe meer schade. De kun je uitschuren en vervolgens een nieuwe laag beits aanbrengen. Overigens raden we beitsen in de volle zon ook af.

Stappenplan voor tuinhout beitsen

  1. Kies tussen transparante of dekkende beits. Welke van de twee het beste op jouw toepassing aansluit, kun je onder werking en voordelen van beits lezen. Twijfel je of kom je er niet helemaal uit? Aarzel niet en neem contact op voor vrijblijvend advies.
  2. Verwijder de oude laag als je hout wilt beitsen dat al eerder bewerkt is. Wanneer je hebt gekozen voor dekkende beits hoeft een oude laag niet verwijderd te worden. Als het hout al dekkend gebeitst is en je nu over wilt op een transparante beits moet natuurlijk wel volledig de oude laag verwijderd worden. Deze blijft anders zichtbaar door de beits heen.
  3. Tijd om te schuren. Wanneer je het tuinhout nog niet hebt geschuurd is dit het moment. De eerste keer schuren kan het best met een grove korrel. Voor de afwerking kun je beter een fijnere korrel gebruiken. Net als bij normaal schilderwerk dien je eerst het hout te ontvetten. Afhankelijk van de houtsoort kun je de volgende producten gebruiken:
    - Verfreiniger voor zachthout;
    - Thinner voor hardhout;
    - Water en ammonia voor Afzelia.
  4. Breng - wanneer het oppervlak vet- en stofvrij is - 3 lagen beits aan op het hout. Wacht tussen elke laag 24 uur, zodat het tussendoor goed kan drogen. Het beste is om tussen iedere laag het hout licht op te schuren met een fijne korrel.
  5. Goed gebeitst tuinhout heeft de komende 5 jaar geen onderhoud meer nodig. Houd wel je hout in de gaten. Wanneer er schade ontstaat, kun je het beste zo snel mogelijk een nieuwe laag aanbrengen.

Advies nodig?

Wil je je tuinhout beitsen of ben je op zoek naar producten speciaal voor een bepaalde houtsoort? We leggen je graag uit welke producten je het beste kunt gebruiken en hoe je deze op een juiste manier toepast. Zo weet je precies hoe je daar het best mee aan de slag kunt gaan. Neem vrijblijvend contact met ons op of bestel direct online je producten in de webshop.