EPDM dakbedekking leggen? Volg ons stappenplan!

Assortiment EPDM bekijken

Wanneer jij EPDM dakbedekking gaat leggen is het wel zo handig als je een duidelijk stappenplan kunt volgen. Geen zorgen! De specialisten van Van Dorp Hout hebben een overzichtelijk stappenplan voor jou samengesteld. Lees alles over de voordelen van EPDM dakbedekking en ontdek hoe je dit stap voor stap zelf kunt leggen. Bestel je EPDM folie en alle benodigdheden eenvoudig online in onze webshop. Dan ben jij helemaal klaar om aan de slag te gaan met deze klus!

EPDM dakbedekking leggen

EPDM dakbedekking wordt veel gebruikt. Je kunt het op platte daken leggen, bijvoorbeeld van je schuur, dakkapel, overkapping, tuinhuisje, garage en meer. EPDM heeft veel verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking zoals bitumen. EPDM folie is volledig waterdicht en bestand tegen weersinvloeden. Het gaat meer dan 40 jaar mee. Bovendien is het een milieuvriendelijk en onderhoudsvriendelijk materiaal. Ook niet onbelangrijk, EPDM dakbedekking is eenvoudig zelf te leggen omdat het verlijmd wordt op je dak. Andere soorten dakbedekking moeten vaak met branders aangebracht worden waardoor er ook nog eens brandgevaar kan ontstaan. Ben jij overtuigd en ga je EPDM dakbedekking leggen? Volg ons stappenplan om van deze klus een succes te maken!

Stap 1: Meet je dak op

Het is belangrijk dat je precies weet hoeveel EPDM folie je nodig hebt. Daarom moet je eerst het dak opmeten. Verdeel het dak in rechthoeken en meet vervolgens de maten daarvan op. Bereken daarna de totale oppervlakte. Bij de lengte en de breedte tel je 20 cm op. Nu weet je exact hoeveel EPDM folie en benodigdheden je moet bestellen. Is alles binnen? Tijd om aan de slag te gaan!

Stap 2: Maak de onderlaag in orde

Voordat je écht kunt beginnen moet je natuurlijk bedenken wat je met de oude dakbedekking gaat doen. Wij raden aan om de dakbedekking goed schoon te maken en daarna in te smeren met dakprimer. Een andere optie is het verwijderen van de oude dakbedekking. Daarna kun je het dak bekleden met een plak-spijkerrol. Laat de stroken 10 cm overlappen en spijker het materiaal bij de naden op de houten dakplaten vast met daknagels. Nadat de basis in orde is gebracht kun je de EPDM dakbedekking gaan leggen.

Stap 3: De EPDM dakbedekking klaar leggen

Nu kun je echt aan de slag gaan met de EPDM folie. Rol de folie uit en leg het op de juiste plaats. Vergeet niet om de EPDM folie een uur uit te laten zakken voor je verder gaat. Daarna kun je de folie voor de helft dubbelvouwen zodat het halve dak zichtbaar wordt. Om de 50 cm teken je een rechte lijn op het dak, tot 10 cm voor de dakrand. Deze lijnen heb je nodig om straks de EPDM folie te kunnen leggen en lijmen.

Stap 4: Lijm de EPDM folie vast

Op de lijnen die je gezet hebt breng je nu EPDM lijm aan. Start bij de lijnen die het dichtst bij de omgevouwen folie staan. Zodra de lijm aangebracht is kun je de EPDM folie weer uitvouwen en plat leggen. Het is aan te raden om de folie stevig aan te drukken met een roller. Vervolgens herhaal je dit proces op de andere helft van het dak. Als laatste lijm je de stukken EPDM aan elkaar. Het is belangrijk dat de lijm de naden volledig afsluit. Zo kun je jouw EPDM dakbedekking netjes en strak leggen.

Stap 5: Werk het dak netjes af

Tijd voor de afwerking! De folie die over de dakranden ligt vouw je terug. Breng 3 lijnen met lijm aan en druk de EPDM daarna goed aan over de randen. Vooral in de hoeken is het belangrijk om de folie netjes te vouwen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld onze aandrukrol voor hoeken. Uitstekende flappen folie laat je over de dakrand hangen. Maak het dak helemaal af met hemelwaterafvoer, hoekstukken en daktrimmen. Nu kun je gaan genieten van het eindresultaat.

Bestel eenvoudig online

Als het goed is weet jij nu precies hoe je EPDM dakbedekking moet leggen. Bestel je EPDM folie eenvoudig online in onze webshop. Onze EPDM folie is 1,14 mm dik. Er zijn verschillende breedtematen beschikbaar en de lengte is tot op 10 cm nauwkeurig te bestellen. Direct uit voorraad leverbaar voor scherpe prijzen. Ook voor alle benodigdheden kun je bij ons terecht. Koop bijvoorbeeld daktrimmen, ontluchting, een EPDM spuittank, primer en meer. Kies voor afhalen of bezorging met ons eigen vervoer. Wij zorgen ervoor dat jij snel aan de slag kunt met het leggen van je EPDM dakbedekking. Heb je vragen? Onze professionals staan graag voor jou klaar met persoonlijk advies.