EPDM leggen: volg het stappenplan en ga aan de slag

Meer weten? Neem contact met ons op!

Wilt u EPDM leggen? Dan zit u bij Van Dorp Hout goed. We leggen u graag uit hoe u het beste van start kunt gaan, welke materialen en gereedschappen u nodig heeft en ook wat u vooral niét moet doen. We geven antwoorden op vragen als ‘Hoe droog moet hout zijn voor EPDM?’, ‘Kan EPDM op underlayment, bitumen of dakleer?’ en ‘Is bitumen of EPDM beter?’. Kortom, een complete handleiding die u stapje bij beetje helpt bij het leggen van uw EPDM dakbedekking. Meer weten? Lees verder en ga zelf aan de slag.

Meest gestelde vragen over EPDM leggen

Hoe droog moet hout zijn voor EPDM? Kan EPDM op underlayment? Kan EPDM op EPDM verlijmd worden? Kan EPDM over bitumen heen? Is bitumen of EPDM beter? Kan EPDM op roofing? Welke lijm voor EPDM? Zo maar een aantal vragen die we geregeld krijgen als het gaat over EPDM leggen. Daar geven we natuurlijk graag antwoord op!

Hoe droog moet hout zijn voor EPDM?

Zorg ervoor dat de ondergrond minimaal 24 uur heeft kunnen drogen als u een primer heeft gebruikt. Wanneer de primer niet voldoende droog is, kan de EPDM lijm niet optimaal zijn werk doen.

Wat heb je nodig voor het leggen van EPDM?

Er zijn een aantal materialen en gereedschappen die u nodig hebt voordat u begint met het leggen van EPDM dakbedekking, namelijk:

  • EPDM folie
  • Contactlijm
  • Dakdoorvoer
  • EPDM kit
  • Aandrukroller
  • Daktrimmen (hoek)
  • Scherp mes
  • Bezem
  • Kwast
  • Accuboor

Kan EPDM op underlayment?

Ja, EPDM kunt u verlijmen op underlayment.

Kun je EPDM op EPDM lijmen?

Ja, u kunt ook EPDM op EPDM lijmen.

Kan EPDM over bitumen heen?

Nee, doordat EPDM waterdicht is, kun je het materiaal niet zomaar over een bestaand dak met bitumen aanbrengen.

Kan EPDM op roofing?

Ja, meestal kun je EPDM folie zonder problemen op roofing plaatsen. Wil je een koud dak afwerken? Maak dan gebruik van isolatie, zoals PIR platen.

Is bitumen of EPDM beter?

EPDM wordt vaak gekozen doordat het een goedkoop alternatief voor bitumen is. Het kan op maat gemaakt worden en is als een geheel op het te plaatsen. Echter, bitumen heeft een lange levensduur en grote sterkte. Het is dus om het even en ligt er net aan waar uw voorkeur naar uit gaat.

Welke lijm voor EPDM?

Vaak wordt EPDM met contactlijm verlijmt, maar ook met een spuitlijm kunt u prima uw EPDM verlijmen. Het voordeel van een lijmspray is dat het een stuk sneller gaat. Bij het drukvat moet wel eenmalig een spuitpistool en drukslang worden aangeschaft, maar deze kunt u later hergebruiken.

Stappenplan voor het leggen van EPDM

Nu u antwoord hebt op uw vragen, leggen we u graag uit wat hoe u het beste uw EPDM dakbedekking kunt leggen.

  1. Zorg ervoor dat u het EPDM niet meteen legt, maar van te voren eerst helemaal uitrolt en minimaal 30 minuten laat rusten. Zo kunnen de vouwen en kreuken uit het EPDM gaan. Hiermee voorkom je dat het EPDM niet te strak gelegd wordt.
  2. Vouw bij het lijmen eerst de helft van het EPDM om.
  3. Lijm zowel het EPDM als de ondergrond.
  4. Wacht totdat de lijm vingerdroog is.
  5. Leg het EPDM en de lijm vervolgens de andere helft.

Nog een andere tip: druk het EPDM goed aan met een zachte bezem of met een roller om de lijm goed te laten hechten.

Ga zelf aan de slag

Wij zijn gespecialiseerd houtleverancier aan particulieren, hoveniers en aan de grond-, weg- en waterbouwsector. Bij Van Dorp Hout zijn we sterk in advies en maatwerk en kunnen we snel leveren. Onze missie is de verkoop van hout voor buitentoepassingen en aanverwante artikelen met respect voor mens en natuur. Om dit te kunnen verwezenlijken willen wij onze klanten helpen bij het realiseren van duurzame oplossingen in hout met een buitentoepassing. Heeft u een vraag over EPDM leggen? Neem contact op met een van onze specialisten voor een passend advies. Of ga direct zelf aan de slag!