Gevel bekleden met hout? Voor- en nadelen op een rij!

Bekijk onze gevelbekleding

Wilt u uw gevel bekleden met hout? Dan bent u bij Van Dorp Hout aan het juiste adres. Houten gevelbekleding geeft veel gebouwen een bijzondere, warme uitstraling. Zo kunt u bijvoorbeeld een stenen schuur in de achtertuin bedekken met hout voor een natuurlijke tint of de gevel van uw woning van hout voorzien van een traditioneel uiterlijk. Welke uitstraling u ook wenst: met hout kunt u alle kanten op.

We zetten alle voor- en nadelen van gevelbekleding voor u op een rij, zodat u een weloverwogen afweging kunt maken. Vraag vrijblijvend advies aan een van onze specialisten of bestel direct uw benodigdheden online!

Gevel bekleden met hout

Vraagt het bakstenen muurtje van een berging om een bekleding met rabatdelen? Of kan de gevel van een bijgebouw wel een houten jas gebruiken? Een gevel bekleden met hout is een ideale oplossing. We zetten dan ook zowel de voor- als nadelen graag voor u op een rij.

Voordelen van houten gevelbekleding

  • Een gevel bekleden met hout zorgt voor een moderne, natuurlijke uitstraling.
  • Houten gevelbekleding is eenvoudig (zelf) te plaatsen.
  • Het materiaal maakt het mogelijk om op een relatief voordelige manier een compleet ander uiterlijk te realiseren.
  • Houten gevelbekleding beschermt uw woning tegen diverse weersomstandigheden.
  • Mocht er ooit (onverhoopt) een reparatie uitgevoerd moeten worden, dan is een houten gevel eenvoudig aan te passen.
  • Hout is een prima isolator, dus het houdt de warmte uit uw woning goed vast. Fijn voor de energierekening!

Nadelen van houten gevelbekleding

  • Een houten gevel vergt - in tegenstelling tot een gevel van steen of beton - meer onderhoud. Eens in de zoveel tijd moet het hout namelijk geverfd of gebeitst worden. Echter, als u hardhout kiest, haalt u relatief onderhoudsarm hout in huis.
  • Elke houtsoort vergrijst na verloop van tijd. U kunt het hout hier enigszins tegen behandelen, maar vergrijzing volledig tegengaan lukt niet.

Juiste houtsoort kiezen en vervorming tegen gaan

Spreekt een gevel bekleden met hout u wel aan? Kies dan hout met een hoge duurzaamheid, zoals Accoya. Deze zal u minder regelmatig moeten behandelen en/of vervangen. Let daarnaast op de vormstabiliteit van de houtsoort. Uw hout mag namelijk niet (te veel) vervormen bij verschillende weersomstandigheden. Het is belangrijk dat het hout zowel droge als natte periodes goed doorkomt.

Eenvoudig zelf monteren

Denk van te voren goed na over de wijze waarop de houten gevelbekleding gemonteerd moet worden. Bij verticale gevelbekleding worden de planken - zoals al doet vermoeden - verticaal tegen de muur geplaatst. Dit oogt vaak wat moderner. Horizontale gevelbekleding - waarbij de planken horizontaal tegen de muur geplaatst worden - oogt dikwijls traditioneler. Echter, ook hierin zijn weer veel verschillende varianten en mogelijkheden, dus de uiteindelijke aanblik kunt u helemaal zelf bepalen.

Om ervoor te zorgen dat een gevel bekleden met hout niet ieder jaar opnieuw hoeft, is correcte montage essentieel. Middels onderstaande stappen plaatst u een hardhouten gevel eenvoudig en snel zelf. Let op: tijdens het voorbeeld gaan we uit van horizontale gevelbekleding.

  1. Monteer een houten raamwerk tegen de ondergrond. Met name op een stenen of betonnen ondergrond dient u met hardhouten onderliggers een raamwerk te creëren. In enkele gevallen is het mogelijk om de latten direct op de gevel te schroeven, maar dit raden we in principe af.
  2. Bevestig vervolgens de onderste plank aan het raamwerk. U kunt deze bevestigen door gebruik te maken van nagels, schroeven of een blinde bevestiging. Laat u adviseren over de mogelijkheden. Zorg ervoor dat de plank perfect waterpas is!
  3. Monteer vervolgens ook de andere planken voor de houten gevel. Zorg er wederom voor dat alle planken waterpas zijn. We raden aan om ongeveer 3 mm ruimte te houden tussen iedere plank.

Vrijblijvend advies of direct online bestellen

Bent u eruit? Is een gevel bekleden met hout wel wat voor het schuurtje in uw tuin? Of wilt u uw woning een nieuwe look geven? Bestel dan direct online uw houten gevelbekleding. Of neem contact op met een van onze specialisten. Zij helpen u graag verder bij het vinden van een passende oplossing!