Buitenmuur goedkoop bekleden? 3 verschillende mogelijkheden op een rij!

Bekijk onze gevelbekleding

Wilt u uw buitenmuur goedkoop bekleden? Bijvoorbeeld om te beschermen tegen vocht én tegelijk een nieuwe uitstraling geven? Bovendien is het aanbrengen van nieuwe bekleding ook een geschikt moment om buitengevelisolatie te plaatsen. We vertellen u graag meer over de voor- en nadelen van buitenmuurbekleding, welke soorten gevelbekledingen er zijn, hoeveel dat kost per m2 en waar u op moet letten.

Nieuwsgierig naar meer informatie over het goedkoop bekleden van een buitenmuur? We zetten verschillende mogelijkheden op een rij. In ieder geval bent u voor kwalitatief hout bij Van Dorp Hout aan het juiste adres. Bestel direct online, vraag een vrijblijvende offerte aan of neem contact op. Onze specialisten helpen u graag verder!

Wanneer nieuwe buitenmuurbekleding toepassen?

De buitenmuur is hét visitekaartje van de woning. Daarom wilt u deze natuurlijk in topvorm houden. Bovendien is gevelbekleding dé manier om uw gevel te beschermen tegen slagregen, mos, vorst en meer. Wanneer u (één van) onderstaande punten kunt afvinken, is (nieuwe) gevelbekleding een goede keuze.

  • De buitenmuur vertoont beschadigingen of vochtproblemen, bijvoorbeeld door barsten, scheuren of afbrokkelend voegwerk. Het ziet er vaak niet alleen lelijk uit, maar door de openingen kan ook vocht binnendringen in de muur. Na enige tijd kan dit vocht ook doorslaan in de binnenmuren met alle gevolgen van dien, zoals schimmel.
  • Het is tijd voor een nieuwe uitstraling, omdat u uitgekeken bent op de huidige look van uw gevel. Of gewoon zomaar. Zeker als u een een volledige gevelrenovatie overweegt met eventueel zelfs nieuwe ramen en deuren is een nieuwe buitenmuurbekleding zeker het overwegen waard.
  • U wilt gevelisolatie laten plaatsen, zodat uw energiefactuur naar beneden en de waarde van uw woning omhoog gaat! U slaat dus automatisch 2 vliegen in 1 klap, handig!

Voor- en nadelen van een buitenmuur goedkoop bekleden

Een buitenmuur goedkoop bekleden is niet zomaar 1, 2, 3 gedaan. We helpen u dan ook graag bij het maken van een doordachte keuze door de voor- en nadelen alvast voor u op een rij te zetten.

Voordelen van uw buitenmuur bekleden

  • Uw gevel wordt beschermd tegen vocht, vuil, vorst en meer weersomstandigheden. U beschermt dus de ‘gezondheid’ van uw woning!
  • Uw gevel krijgt een volledig nieuwe uitstraling. Ideaal als u toe bent aan een verfrissende aanblik.
  • U bepaalt zelf hoe uw nieuwe gevel eruit komt te zien, dus u kunt helemaal ‘los gaan’ met het selecteren van materialen. Kies bijvoorbeeld uit houten gevelbekleding of ga voor crepi, steenstrips of spuitkurk.
  • U bespaart op uw energiekosten én kiest voor meer wooncomfort. Als u tegelijk isoleert langs buiten, zullen een lagere energiefactuur en zalig wooncomfort bijkomende voordelen zijn.
  • Zo worden dan een constante binnentemperatuur en geen tocht of geluidsoverlast al snel heel normaal.

Nadelen van uw buitenmuur bekleden

  • Of u uw buitenmuur goedkoop of duur bekleed, kunt u zelf kiezen. Echter, het is over het algemeen wel duurder dan bijvoorbeeld impregneren of verven. Daar tegenover staat wel dat u met verf geen compleet nieuwe uitstraling bereikt en met gevelbekleding wél. Bovendien is buitengevelisolatie aanbrengen bij impregneren en verven niet mogelijk.
  • Het bekleden van een buitenmuur is een arbeidsintensieve en complexe klus die de nodige expertise en ervaring vraagt. Het beste kunt u hiervoor dus een vakman inschakelen.

Uit welke soorten gevelbekleding kunt u kiezen?

Er zijn verschillende soorten gevelbekleding waar u uit kunt kiezen als u uw buitenmuur goedkoop wil bekleden. We zetten drie verschillende mogelijkheden op een rij.

Buitenmuur bekleden met hout

Hout. Onze favoriet! Bent u op zoek naar gevelbekleding die een warme, natuurlijke sfeer uitstraalt? Kies dan voor een houten gevelbekleding. Er zijn ook hier weer verschillende houtsoorten waar u uit kunt kiezen, zoals tropisch hardhout of thermisch behandeld hout. Door de hoge duurzaamheid van deze houtsoorten zijn ze erg geschikt voor buitentoepassingen. Wilt u het laten plaatsen van de houten bekleding combineren met het isoleren van uw buitenmuur? Door het multifunctionele hout is dit zeer goed mogelijk.

Kosten zonder isolatie: ca. € 100 tot € 200 per m²

Kosten met isolatie: ca. € 120 tot € 250 per m²

Buitenmuur bekleden met steenstrips

Heeft een authentieke uitstraling van steen uw voorkeur? Dan kunt u uw buitenmuur bekleden met steenstrips. Dit materiaal is gezaagd uit baksteen en vormt een waterdichte, dunne afwerkingslaag voor uw gevel. Een specialist verlijmt deze steenstrips rechtstreeks op uw gevel óf op isolatieplaten. Bovendien zijn steenstrips te verkrijgen in diverse formaten, vormen en texturen.

Kosten zonder isolatie: ca. € 150 tot € 200 per m²

Kosten met isolatie: ca. € 200 tot € 250 per m²

Buitenmuur goedkoop bekleden met crepi

Een gevelbepleistering om uw buitenmuur goedkoop te bekleden is een zeer goede optie. Het is dan ook prima keuze als u de buitenmuur wilt verfraaien én beschermen tegen vocht. Crepi is een relatief goedkope, dunne gevelafwerking en is snel aan te brengen. Hierdoor bespaart u aanzienlijk op de arbeidskosten. Bovendien is het verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, structuren en afwerkingen. Voor ieder wat wils dus.

Kosten zonder isolatie: ca. € 40 tot € 80 per m²

Kosten met isolatie: ca. € 100 tot € 140 per m²

Waar moet u op letten?

Als u een buitenmuur goedkoop bekleden wil, dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten of rekening mee kunt houden. Zo is het belangrijk om een correcte diagnose van een eventueel vochtprobleem vast te stellen. Ga bijvoorbeeld eerst na of het doorslaand vocht (regen) is of dat het gaat om bijvoorbeeld opstijgend vocht, condensatievocht of een lekkage in de woning. Het beste kunt u hiervoor de hulp van een vochtbestrijder inzetten. Bepaal vervolgens mogelijke alternatieve voor gevelbekleding. Wellicht komt u met impregneren of vochtwerende verf ook een heel eind.

Combineert u uw nieuwe buitenmuurbekleding met gevelisolatie? Zorg dan dat er genoeg ruimte aan de buitenkant van de woning is voor de sluitende isolatieschil en gevelafwerking. En last but not least, werk samen met een vakman die zijn beroep goed verstaat. Sommige specialisten werken enkel met crepi, terwijl andere bijvoorbeeld veel ervaring hebben met hout of steenstrips. Zowel mensen, zoveel wensen. Gelukkig is er voor iedereen een passende oplossing.

Wist u trouwens dat als uw woning ouder is dan 2 jaar en u uw gevel wilt laten isoleren langs buiten, u dan profiteert van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor de arbeidskosten!

Kies voor dé houtspecialist

Wij zijn gespecialiseerd houtleverancier aan particulieren, hoveniers en aan de grond-, weg- en waterbouwsector. Bij Van Dorp Hout zijn we sterk in advies en maatwerk en kunnen we snel leveren. Onze missie is de verkoop van hout voor buitentoepassingen en aanverwante artikelen met respect voor mens en natuur. Om dit te kunnen verwezenlijken willen wij onze klanten helpen bij het realiseren van duurzame oplossingen in hout met een buitentoepassing. Heeft u een vraag over een buitenmuur goedkoop bekleden? Neem contact op met een van onze specialisten voor een passend advies. Of bestel direct online!