Zelf houten poorten maken? Lees onze tips!

Bekijk ons assortiment

Zou jij graag een prachtige houten poort in je tuin willen? Kant en klaar kopen is natuurlijk een optie, maar zelf jouw houten poorten maken is extra leuk. Lees al onze tips en ontdek hoe het precies werkt. Het eindresultaat is een unieke zelfgemaakte houten poort in je tuin. Zie jij al helemaal voor je hoe dit eruit zou zien in jouw tuin? Lees dan verder zodat je snel aan de slag kunt gaan.

Tip 1: Kies de juiste locatie

Voor je begint met het zelf maken van houten poorten moet je eerst bepalen waar je poort moet komen. Soms kan het handig zijn om de tuinpoort bijvoorbeeld aan je tuinhuis of schuurtje vast te maken. Je hebt dan een stevig punt waar de poort aan vast gemaakt kan worden. Wanneer je voor een tuindeur gaat kan dit mooi passen bij een schutting. Als je van plan bent om een houten tuinpoortje te maken kan dat prachtig staan op bijvoorbeeld je oprit. Ben je eruit waar je poort moet komen? Dan is de eerste stap al gezet.

Tip 2: Ga je voor een houten of stalen frame?

Wanneer je zelf houten poorten gaat maken is het belangrijk om met een goed frame te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stalen of houten frame. Voor een tuindeur is zowel een houten als stalen frame (ook beschikbaar in zwart) zeer geschikt. Je hebt dan een stevige basis waar je de planken op kan monteren. Voor een tuinpoort is een houten frame makkelijk zelf te maken. Een goed begin is het halve werk!

Tip 3: Bepaal het soort planken

Wanneer je frame in orde is wordt het tijd om de planken te monteren. Voor welk soort hout kies jij? Wanneer je zelf houten poorten gaat maken kun je precies bepalen hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Wat ons betreft is geschaafd vuren ideaal om een mooie tuinpoort te maken. Je kunt kiezen voor mooie planken waardoor er kleine of grotere kieren te zien zijn in de poort. Als je graag een dichte poort wil kun je voor rabatdelen gaan. Rabatdelen schuiven naadloos in elkaar waardoor de poort één geheel wordt.

Tip 4: Vergeet het hang- en sluitwerk niet

Om je tuinpoort helemaal af te maken kun je hang- en sluitwerk toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan mooi deurbeslag zoals een overslaggrendel, tuinheksluiting of schuifgrendel. Door voor een moderne of rustieke uitstraling te gaan zorg je ervoor dat je houten poort helemaal past bij de stijl van jouw tuin. Op die manier maakt een mooie poort jouw tuin pas écht af.

Tip 5: De poort afwerken en onderhouden

Wanneer je zelf houten poorten gaat maken is de laatste stap het afwerken en onderhouden van de poort. Voor de afwerking kun je ervoor kiezen om het hout te verven of beitsen. Het is verstandig om dit bijvoorbeeld jaarlijks te herhalen zodat de poort goed onderhouden wordt. Wanneer je het juist mooi vindt als het hout op een natuurlijke manier vergrijsd is het ook een optie om het hout juist niet te verven of beitsen.

Tip 6: Kies jij liever voor gemak?

Heb jij al onze tips gelezen en lijkt het maken van een poort jou toch wat teveel van het goede? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. In onze webshop vind je ook veel verschillende kant en klare tuinpoorten en tuindeuren. Deze kun je eenvoudig online bestellen. Wij zorgen ervoor dat de tuinpoort snel bij jou afgeleverd wordt. Dan kun je de poort simpelweg op de juiste plek monteren en is het klusje meteen geklaard.

Zelf houten poorten maken met Van Dorp Hout

Ben jij enthousiast geworden en kun je niet wachten om aan de slag te gaan? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om zelf houten poorten te gaan maken. Van frames, hout, hang- en sluitwerk tot beits en verf, wij hebben de beste producten in huis. Bovendien zijn maatwerk en persoonlijk advies onze sterke punten. Je mag altijd contact met ons opnemen om te overleggen. Zodra je een bestelling hebt geplaatst gaan onze medewerkers voor jou aan de slag. Het is mogelijk om de bestelling af te halen of te laten bezorgen. Bij grote bestellingen leveren wij de producten met ons eigen vervoer af op locatie. Voor onze klanten zetten wij graag dat stapje extra.