Schutting zwart beitsen

Bekijk onze beits

Helemaal klaar met de houten looks van jouw schutting? Of mist jouw tuin nét die verfijnde touch? Dan is jouw schutting zwart beitsen een goed idee! Bij Van Dorp Hout houden we van unieke projecten. We voorzien je dan ook graag in de benodigde producten en een stappenplan waar je (ook tijdens je klus) op terug kunt vallen.

Van Dorp Hout is dé houtspecialist voor particulieren, hoveniers en de grond-, weg- en waterbouwsector. We zijn sterk in advies en maatwerk en kunnen snel leveren. We staan voor duurzame oplossingen in hout en informeren u daar ook graag over. Bij vragen kun je uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen. Onze specialisten denken graag mee voor een 100% passende oplossing. Meer weten? Lees verder en ontdek het zelf.

Waarom moet je een schutting überhaupt beitsen?

Nog los van de of je schutting zwart beitsen of wit beitsen beter bij jouw smaak past: waarom zou je een schutting überhaupt beitsen? Dat heeft gelukkig wel zeker voordelen!

  • Langere levensduur. Hout gaat een bepaalde tijd mee. Deze tijd kun je verlengen door het te beitsen.
  • Weerbestendig. Hout krijgt in een buitentoepassing nogal wat over zich heen: van wind tot regen en van sneeuw tot zon. Fijn als je planken daartegen bestand zijn!
  • Minder kans op rot en vergrijzing. Na verloop van tijd neemt de kans op rot en vergrijzen toe bij jouw houten planken. Beits gaat dit (grotendeels) tegen.
  • Nieuwe look. Het oog wil natuurlijk ook wat. Gelukkig zit dat met een gekleurde beits wel goed.

Kan je niet beter verven, lakken of oliën?

Als je twijfelt tussen deze drie opties en beitsen, raden we toch echt aan om jouw schutting te beitsen in plaats van verven, lakken of oliën. Verf wordt namelijk afgeraden, omdat het niet ademt en het hout daardoor opsluit. Wil je wel graag een beits die qua dekking op verf lijkt? Kies dan voor een dekkende beits.

Het verschil tussen beitsen en lakken zit ‘m de bescherming. Beits trekt namelijk diep in het hout, waardoor het ook op lange termijn goed beschermd is. Beter dan in vergelijking met lak.

Kom je er niet uit of je beter voor beitsen of oliën kunt kiezen? Een hardhouten schutting kun je het beste beitsen. Olie trekt namelijk niet diep genoeg in een hardhouten schutting om het voldoende te beschermen. Een uitzondering hierop is teakhout. Als je een zachthouten schutting hebt, is oliën een prima idee. Dit trekt daar namelijk wél diep in. Of je jouw zachthouten schutting wil oliën of beitsen, hangt voornamelijk af van je persoonlijke smaak. Het biedt beide evenveel bescherming.

Wat is de beste beits voor een zwarte schutting?

Jouw schutting zwart beitsen kan kort gezegd op twee manieren, namelijk met dekkende of transparante zwarte beits. Wil je je schutting een diepzwarte kleur geven? Kies dan voor een dekkende variant. Wil je juist wel graag de structuur van het hout blijven zien? Dan kun je het beste voor een transparante zwarte beits kiezen. Deze zal eerder wat grijzer ogen dan pikzwart.

Stappenplan en is één keer beitsen voldoende?

Goed. inmiddels heb jij waarschijnlijk wel al in gedachten wat je op de schutting wil hebben - olie, beits, dekkend, transparant en noem maar op. Tijd om aan de slag te gaan!

  • Maak je schutting helemaal vrij. Verwijder of snoei de planten, haal eventuele tuinversiering weg of dek vaste objecten (die niet mee gebeitst hoeven te worden) af.
  • Haal oude spijkers en schroeven uit het hout, of sla ze erin als er uithalen niet wil lukken.
  • Maak de schutting schoon en verwijder eventuele schimmels, algen en mos met een schimmelwerende reiniger.
  • Schuren maar! Een compleet nieuwe schutting van onbewerkt hout hoef je niet te schuren. Intensief schuren gaat alleen op voor schutting die al eens bewerkt zijn met een donkere verflaag. Als er een lichte verflaag op zit, is licht opschuren voldoende.
  • Maak de schutting schoon en stofvrij met een vochtige doek en schoonmaakmiddel.
  • Test de beits op een hoekje van de schutting - bij voorkeur die buiten het zicht valt (voor het geval dat).
  • Tijd voor the real deal. Jouw schutting zwart beitsen kun je het beste met een grote, platte kwast doen - van boven naar beneden. Breng aan met de houtstructuur mee, dus horizontale delen beits je horizontaal en verticale delen beits je verticaal. Kleine plekken waar je slecht bij kan, kun je behandelen met een kleine, platte kwast.
  • Nadat de beits droog is, kun je de beits voor de tweede keer aanbrengen. Dit is genoeg voor eerder behandeld hout. Onbehandeld hout kun je het beste drie keer beitsen. Schuur op en maak stofvrij voor de tweede en derde keer verven.