Zweeds rabat monteren? Ontdek de mogelijkheden en ga zelf aan de slag!

Bekijk ons rabat

Wat is Zweeds rabat precies? Waarom zou u voor dit hout kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen bij toepassing? Of u nu een vraag hebt, of wilt weten hoe u Zweeds rabat monteren moet: bij Van Dorp Hout bent u aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd als houtleverancier aan particulieren, hoveniers en aan de grond-, weg- en waterbouwsector. We zijn sterk in advies en maatwerk. En we kunnen snel leveren! We helpen u dan ook graag verder bij het vinden van een 100% passende oplossing voor uw uitdaging. Meer weten? Lees dan verder, ontdek de mogelijkheden en ga zelf aan de slag. Of bestel direct uw materialen online in onze webwinkel. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met een van onze specialisten of langskomen in onze winkel in Zoetermeer.

Wat is Zweeds rabat precies?

De rood gepotdekselde huizen in Zweden zijn vast bekend bij u. Deze Zweeds rabat planken - die wij hier in Nederland ook wel potdekselplanken noemen - kennen hier hun oorsprong. In plaats van potdekselen met ‘normale’ houten planken is er voor hen een speciale plank ontwikkeld: Zweeds rabat. Deze planken hebben een schuine afloop en een uitsparing / sponning. Dit maakt monteren extra eenvoudig en zorgt voor een strakke uitstraling met een echte ‘wauw’-factor.

Voor- en nadelen van Zweeds rabat

Een voordeel van Zweeds rabat monteren is dat het hout waarvan deze potdekselplanken gemaakt zijn de ruimte heeft om in de hoogte te werken, maar u geen spleten zult zien. In ieder seizoen kunt u dus genieten van een strak resultaat. Bovendien hebben de planken aan de achterkant vaak meerdere zaagsnedes, waardoor ze niet snel hol zullen staan. Vaak kunt u kiezen uit verschillende kleuren. Zo is het mogelijk om naast de ‘naturel’ planken ook te kiezen voor zwarte potdekselplanken. Deze geven uw tuin een luxe uitstraling en passen helemaal bij de industriële trend. Bijkomend voordeel: de groene kleur van planten steekt mooi af tegen de donkere achtergrond. Wie het dan helemaal strak wil afwerken, kan voor schroeven met een zwarte lenskop kiezen. Naturel en zwart Zweeds rabat combineren kan natuurlijk ook!

Een nadeel kan zijn is dat u Zweeds rabat bij bijvoorbeeld een schutting aan beide zijden moet bekleden om aan beide kanten een gelijk aanzicht te krijgen. Daarbij profiteert u wel van het voordeel dat Zweeds rabat monteren zeer eenvoudig is. U kunt namelijk ook kiezen voor een schutting van blokhutprofielen en gleufpalen, maar deze zijn een stuk lastiger te monteren. Die afweging kunt u uiteraard het beste zelf maken, maar voor advies kunt u uiteraard altijd bij ons terecht.

Hoe Zweeds rabat monteren?

Goed. Over tot Zweeds rabat monteren! Het daadwerkelijke bevestigen van deze potdekselplanken gaat het best op een stevige ondergrond. Een goede onderconstructie is het halve werk en in het beste geval raakt het hout de grond niet. Zo voorkomt u rotting en andere vervelende bijkomstigheden. Sla eerst de palen die dienen als basis en ga vervolgens aan de slag met het regelwerk. Let op: houd niet meer dan 2 meter ruimte tussen de palen, zodat dit de stevigheid van het geheel ten goede komt. Gebruik houten regels van Douglas hout om vervolgens het Zweeds rabat op te monteren. De dikte dient u aan te passen aan de planken die gebruikt worden. Vaak is 2,2 bij 4,5 centimeter voldoende. Houd een afstand van 60 centimeter aan tussen de houten regels.

Zweeds rabat monteren gaat van beneden naar boven. U begint dus altijd onderaan. De onderste plank rust op de onderconstructie en wordt vastgeschroefd aan de palen. Vaak wordt hierbij gekozen voor een blinde bevestiging, waardoor deze niet meer in het zicht valt. Dit is íets minder stevig, maar zorgt vaak wel voor een mooi eindresultaat. U kunt ook gebruik maken van speciale potdekselschroeven. Deze verzinken in het hout, waardoor deze ook aan het zicht ontnomen worden. Wie kiest voor zwart hout kan zelfs kiezen voor de speciale schroeven met een zwarte kop.

Bestel direct online

Erover uit? Zweeds rabat monteren als schutting of een andere toepassing? Bestel dan direct uw materialen online in onze webwinkel. Of neem vrijblijvend contact met ons op voor advies van een van onze specialisten. We helpen u graag verder bij het vinden van de juiste oplossing!