Verfraai jouw gevel of schuur met houten gevelbekleding horizontaal

Bekijk ons assortiment gevelbekleding

Houten gevelbekleding horizontaal is een manier om een gebouw zoals een huis of schuur te te verfraaien of af te werken met houten planken die horizontaal bevestigd zijn. Ook kan het zorgen voor extra isolatie door isolatiemateriaal te plaatsen tussen de gevel en de houten gevelbekleding. Je hebt hiervoor de keuze uit veel verschillende houtsoorten waaronder Vurenhout, Douglashout en Larikshout. Vurenhout is een houtsoort die vaak gebruikt wordt omdat hij goedkoper is dan bijvoorbeeld Douglas- of Larikshout. De laatstgenoemde houtsoorten zijn daar in tegen wel duurzamer en gaan dus over het algemeen langer mee. 

De oorsprong

Het gebruik van houten gevelbekleding horizontaal gaat terug naar de tijd waarin hout een van de meest gebruikte bouwmaterialen was. Hout wordt al lange tijd gebruikt voor de constructie van huizen en gebouwen en de technieken om hout te bewerken zijn door de jaren heen flink veranderd. Echter wordt houten gevelbekleding al eeuwen gebruikt als afwerking. De specifieke oorsprong van houten gevelbekleding is niet bekend maar het gebruik hiervan heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in landelijke gebieden waar gemakkelijk hout te verkrijgen was. Denk hierbij aan Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden. Zo is Zweeds Rabat inmiddels ook ver buiten Scandinavië populair als houten gevelbekleding horizontaal. 

In de 20ste eeuw werd het gebruik van houten gevelbekleding horizontaal populair omdat het gebruik van hout als esthetisch element werd werd toegevoegd binnen de architectuur. Inmiddels is het gebruik van hout als gevelbekleding ook populair geworden in de moderne architectuur omdat hout gezien wordt als een duurzaam en milieuvriendelijk bouwmateriaal. 

Houten gevelbekleding horizontaal toepassen

Houten gevelbekleding horizontaal zoals bijvoorbeeld rabatdelen zijn relatief makkelijk zelf toe te passen. Zo kun je het gebruiken als afwerking voor een schuur of om de gevel of een gedeelte hiervan te verfraaien. Door gebruik te maken van een onderlat waar de houten gevelbekleding horizontaal op wordt bevestigd werk je van onder naar boven de gewenste oppervlak af. Belangrijk is om de juiste bevestigingsmaterialen te gebruiken en daarnaast de gevelbekleding af te werken met een beits of verf

Afwerking en onderhoud

Wanneer je de houten gevelbekleding horizontaal hebt bevestigd kun je er voor kiezen om deze af te werken met een verf of beits. Hiermee wordt het hout beschermt tegen weersinvloeden. Wanneer je er voor kiest om geen afwerking te gebruiken moet je er rekening mee houden dat het hout in de loop der tijd door de weersinvloeden zal verkleuren. Het is belangrijk om de gevelbekleding geregeld te controleren. Zo is het goed om te kijken of deze nog goed vast zit en eventuele spijkers of schroeven te vervangen indien nodig. Daarnaast kun je het hout reinigen met een speciale houtreiniger. Dit zal de vorming van algen en de verkleuring tegen gaan. Mocht de verf of beits beschadigd zijn is het belangrijk deze ook te herstellen om beschadiging door weersinvloeden te voorkomen. 

Bestel je houten gevelbekleding horizontaal bij Van Dorp Hout

Bij Van Dorp Hout zijn we gespecialiseerd als houtleveranciers aan zowel particuliere- als zakelijke klanten. We blinken uit in onze persoonlijke adviezen en denken graag met je mee. Daarnaast hebben we onze zagerij in eigen beheer waardoor we snel kunnen leveren. Onze missie is ‘de verkoop van hout voor buitentoepassingen en aanverwante artikelen met respect voor mens en natuur’. Om dit te verwezenlijken willen wij onze klanten helpen bij het realiseren van duurzame oplossingen in hout. 

Wil jij onze houten gevelbekleding horizontaal bestellen of toch op zoek naar iets anders? Bekijk ons volledige assortiment of neem contact op voor een vrijblijvend advies. 

Search engine powered by ElasticSuite
loader
Bezig met laden...