Plaatmateriaal voor binnen en buiten

Advies van een specialist

Plaatmateriaal voor binnen en buiten

Plaatmateriaal hebben we bij Van Dorp Hout in allerlei soorten en maten. Deze kunnen we, indien gewenst, voor u op maat zagen. Het is essentieel dat, welk plaatmateriaal u ook gebruikt, deze op de juiste wijze verwerkt en zorgvuldig in het werk aangebracht wordt. Alleen dan levert houten plaatmateriaal namelijk een optimale bijdrage aan een hoogwaardige kwaliteit van bouwen en is een lange levensduur gegarandeerd. We hebben alle informatie die u moet weten over plaatmateriaal op een rij gezet.

Plaatmateriaal zagen

Er zijn een aantal belangrijke punten bij het gebruik van plaatmateriaal. Zo kunt u bij handzagen het beste een scherp, fijngetand zaagblad gebruiken met minimaal 7 tanden per 25 mm. Als u kiest voor een cirkelzaag, zorg dan dat deze een scherp, fijngetand hardmetalen zaagblad heeft en laat de zaagtanden 10 á 15 mm door het plaatoppervlak steken.

Bij decoratieve, voorbehandelde of paint-plaatmateriaal bevelen we het gebruik van een voorritser aan, ter voorkoming van beschadigingen van de coating. Een slechte ondersteuning bij het zagen vergroot daarnaast de kans op een slechte zaagsnede. Borg de plaat tijdens het zagen daarom goed. Wilt u graag hulp of advies? Twijfel niet om contact op te nemen.

Transport, opslag en afwerking

Leg het plaatmateriaal het liefst in een onverwarmde en geventileerde opslagruimte zonder invloed van wind, regen of zon op pallets of op regels met een hart op hartafstand van 600 mm. Als er meerdere pakketten boven op elkaar worden gestapeld, leg dan de balkjes tussen de pakketten recht boven elkaar, zo blijven de platen recht. Stapel daarnaast losse platen niet hoger op dan één meter. Leg de zijkanten van plaatmateriaal recht boven elkaar, zo wordt beschadiging van hoeken en randen voorkomen. Ook verkleuring van het oppervlak wordt voorkomen. Laat u adviseren over de keuze van het juiste verfsysteem en de verwerking hiervan.

Vanwege de vele mogelijke combinaties van montagesystemen en plaatmaterialen valt hier geen eenduidig advies over te geven. Vraag ons om het juiste montagesysteem voor uw specifieke project.

Montage en schroefafstanden

Schroeven zijn de meest voorkomende bevestigingsmiddelen voor plaatmateriaal. Gebruik in een vochtige of buitenomgeving altijd RVS schroeven. Schroeven bieden een hoge trekvastheid. Voorboren in de plaat met een diameter die gelijk is aan de steel van de schroef, bevelen we aan. Een Torx-schroef kan bij montage van volledig afgewerkte triplexplaten een goede optie zijn. Handmatig nagelen raden we af in verband met mogelijke beschadigen aan het oppervlak. Voor schroefafstanden voor plaatmateriaal voor een triplexplaat kunt u onderstaande aanhouden. De lengte voor bevestigingsmiddelen van schroeven is 2,5 x de plaatdikte.

Plaatdikten

Afstand

Plaatdikten tot 12 mm

400 mm afstand houden

Plaatdikten vanaf 12 mm

600 mm afstand houden

Hoeken

15 mm uit de hoek afstand houden

Randen

10 mm uit de rand afstand houden

Plaatmateriaal voor buiten

Bij Van Dorp Hout hebben we diverse soorten houten plaatmateriaal in ons assortiment, voor zowel gebruik voor binnen als buiten. Voor buiten hebben we onder andere de volgende producten Zo hebben we Tricoya. Dit is een unieke MDF exterieurplaat die maar liefst 50 jaar meegaat. Ook onze Okoume Supergarant Paint hebben een garantie van 30 jaar. Deze multiplex plaat is voorzien van een witte melamine film die direct afschilderbaar is. Deze plaat is bijvoorbeeld geschikt voor aftimmerwerk, voor zowel binnen als buiten, door onder andere de uitstekende bewerkbaarheid. Als u liever eenzelfde soort plaat wil, maar dan eentje met een kortere levensduur, omdat u bijvoorbeeld houdt van verandering, dan is de Silverpaint+ een goede keuze. Dit plaatmateriaal heeft dezelfde eigenschappen als Okoume Supergarant Paint, maar heeft dan een levensduur van 10 jaar.

Ook voor andere toepassingen dan gebruik voor binnen of buiten hebben we uiteraard een geschikt plaatmateriaal. Zo hebben we een betonplex plaat met anti-slip. Deze is geschikt als vloerplaat in trailer, vrachtwagens, bestelwagens en aanhangwagens. Daarnaast wordt het ook toegepast op steigerplatforms, tribunes en balkons. Eenzelfde betonplexplaat hebben we ook in een gladde versie zonder anti-slip.

Overzicht producten voor buiten

We hebben al het houten plaatmateriaal dat geschikt is om buiten te gebruiken voor u op een rij gezet. Zo krijgt u snel een eenvoudig overzicht van een aantal van onze producten.

TRICOYA

Medite Tricoya Extreme is een unieke MDF exterieurplaat met maar liefst 50 jaar garantie!

BETONPLEX ANTI-SLIP

Deze betonplex anti-slip plaat, met aan een zijde een donkerbruine coating met anti-slippatroon, en de andere zijde een gladde donkerbruine fenolcoating. Geschikt als vloerplaat in trailers, vrachtwagens, bestelwagens en aanhangwagens. Verder wordt het toegepast in steigerplatforms, tribunes en balkons.

BETONPLEX GLAD

Deze gladde multiplex plaat heeft aan beide zijden voorzien van een donkerbruine fenolcoating. Deze sterke platen zijn ook verkrijgbaar met een anti-sliplaag. Toepassing: exterieur, zoals wanden en vloeren in aanhangers en paardentrailers, betonindustrie, bekistingen etc. Geschikt voor buitengebruik, mits de zaagranden en schroefgaten goed afgewerkt worden met randsealer.

MULTIPLEX OKOUME (WBP)

Okoume multiplex is zeer geschikt voor aftimmerwerk, ook buiten. Deze multiplex plaat kan uitstekend bewerkt en geschilderd worden. Toepassing: zowel binnen- als buitentimmerwerk. Bijvoorbeeld gevelwerk, boeiboorden, luifels, dakkapellen. Wel moet de plaat goed afgewerkt worden indien deze buiten of in een vochtige ruimte wordt toegepast.

SILVERPAINT+

Silverpaint+ is een berkentriplex plaat voorzien van een grijze paintfilm, die direct afschilderbaar is. Deze plaat is zeer geschikt voor aftimmerwerk, ook buiten. Deze multiplex plaat kan uitstekend bewerkt worden. Op deze platen geldt een garantie van 10 jaar.

SUPERGARANT PAINT

Okoume Supergarant Paint is een multiplex plaat voorzien van een witte melamine film, die direct afschilderbaar is. Deze plaat is zeer geschikt voor aftimmerwerk, ook buiten. Deze plaat kan uitstekend bewerkt worden. Op deze platen geldt een garantie van 30 jaar.

VIKING PLY BOEIDELEN

Gronden hoeft niet meer, omdat deze okoume platen voorzien zijn van een schilderbare melamine film.

Plaatmateriaal voor binnen

Uiteraard hebben we bij Van Dorp Hout ook een ruim assortiment als het gaat om plaatmateriaal dat voor binnen gebruikt kan worden. Zo hebben we greenplex. Dat is een sterk multiplex plaat en tevens een goedkoop alternatief voor okoume. De plaat is prima te zagen, frezen en grondverven. Daarnaast hebben we underlayment en spaanplaat, ook wel OSB genoemd. Uiteraard hebben we ook veel producten voor de afwerking, zoals randsealer.

GREENPLEX (WBP)

Greenplex is een sterke plaat van multiplex, en een goedkoper alternatief voor okoume. De plaat is prima te zagen, frezen en grondverven. Toepassing: allerhande timmerwerk binnenshuis.

UNDERLAYMENT

Multiplex plaat van zachthouten fineren. Mooie vlakke plaat met grote stabiliteit. Bovendien licht van gewicht dus makkelijk te hanteren.

OSB

OSB, ook wel spaanplaat genoemd, is een geperste constructieplaat en laat zich makkelijk zagen, boren, schaven en schuren. Geschikt voor gebruik in permanente bouwtoepassingen, zoals vloeren, daken, wanden en andere dragende constructies binnenshuis.

RANDSEALER

Om gezaagde kanten te beschermen tegen vocht kunt u het beste Induline SW-910 gebruiken. Dit product van Remmers is watergedragen.

Uw houtspecialist

Wij zijn gespecialiseerd houtleverancier aan particulieren, hoveniers en aan de grond-, weg- en waterbouwsector van onder andere plaatmateriaal. Bij Van Dorp Hout zijn we sterk in advies en maatwerk en kunnen we snel leveren. Onze missie is dan ook de verkoop van hout voor buitentoepassingen en aanverwante artikelen met respect voor mens en natuur. Om dit te kunnen verwezenlijken willen wij onze klanten helpen bij het realiseren van duurzame oplossingen in hout met een buitentoepassing. Heeft u een vraag over ons plaatmateriaal? Neem contact op met een van onze specialisten voor een passend advies.

"Prettig om zaken mee te doen. Snelle afhandeling van bestellingen, deskundig personeel en goede kwaliteit van producten. Tevens is er voldoende kennis aanwezig om specifieke oplossingen aan te dragen voor uitdagingen in de tuin."
Richard Knoop - Fika Hoveniers
"Goede producten, maar vooral een goed advies en erg behulpzaam! Hout voor een schutting gekocht en mocht gratis benodigd gereedschap lenen voor een week. Van dit soort service wordt ik blij!"
Geert Menting - Particuliere klant
'Van Dorp Hout denkt in oplossingen. Als het niet linksom kan, gaan ze kijken of het rechtsom kan. Die nuchterheid komt terug in serieus advies. Nee is ook een antwoord. Ze onderbouwen dat dan en komen altijd met een werkend alternatief.'
Henk Zandee - Allure Tuinen
"Wat een fantastisch bedrijf. Wij van Houtbouw Maatwerk zaten omhoog. Wij hadden met spoed 5 douglashouten schuttingen nodig. Na een telefoontje waren wij welkom. Ik moet zeggen zeer welkom. Onze aanhanger bleek te klein voor de schermen, dat was geen probleem. Zonder enige moeite stond er voor ons een aanhanger klaar van van Dorp Hout. De schuttingen zijn van een super kwaliteit. Mooie dikke schermen. Allerminst rommel, echte mooie geschaafde planken. Iets wat wij als bedrijf erg belangrijk vinden. De klus liep wat uit en konden hierdoor de aanhanger niet voor sluitingstijd afleveren. Ook dit was geen enkel probleem. Voor ons is dit service van de bovenste plank. Wij zijn daarom ook vanaf nu zonder na te denken klant en hopen in de toekomst heel veel zaken te kunnen doen met het team van Van Dorp Hout."
Patrick en Marco - Houtbouw Maatwerk V.O.F.

Ontvang ons laatste nieuws en aanbiedingen

U kunt op elk gewenst moment weer uitschrijven. Hiervoor kunt u de contactgegevens gebruiken uit de algemene voorwaarden.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag. Neem contact op met een van onze specialisten voor een passend advies.

                  Vraag naar onze FSC® of PEFC gecertificeerde producten.
© 2023 Van Dorp Hout - Algemene voorwaarden - Privacy policy - Copyright & Disclaimer - Disclaimer
Webdesign: G2O - Realisatie T100