Zelf beschoeiing plaatsen? Pas deze vuistregels toe en doe het zelf!

Meer weten? Neem contact met ons op!

Wilt u zelf beschoeiing plaatsen? Dan bent u bij Van Dorp Hout aan het juiste adres. We hebben alle benodigdheden op voorraad, zodat u direct zelf aan de slag kunt met uw project. We zetten een aantal vuistregels en tips en tricks voor u op een rij. Zowel voor een tuinborder of walbeschoeiing zijn deze handigheden toe te passen. We helpen u hoe dan ook graag verder, zodat u nog jarenlang plezier van uw beschoeiing kunt hebben. Direct stap voor stap uitlegt krijgen hoe u het plaatst? Bekijk dan ook de video of lees verder! Of bestel direct online.

Zelf beschoeiing plaatsen

Zelf beschoeiing plaatsen is niet zo moeilijk als u weet wat u moet doen. We leggen dan ook graag stap voor stap aan u uit hoe u te werk kunt gaan. Sowieso is het belangrijk om bij het maken van een beschoeiing niet op de stevigheid van het hout te besparen. Een beschoeiing moet namelijk veel gewicht tegenhouden. Het zou enorm zonde zijn als u na korte tijd al begint te zien dat de schoeiing gaat wijken, verzakken of krom gaat staan. De vuistregel bij beschoeiingen is daarom altijd minimaal twee derde in de grond en een derde boven de grond. En daarna is het verstandig om de beschoeiing te trekken met trekankers. Deze maakt u door draadstangen aan één zijde vast te maken en aan de andere zijde te verankeren met hardhouten planken van 30 millimeter dik en ongeveer een meter lang. Een extra tip: afhankelijk van de situatie kan het verschillen welke vorm beschoeiing het beste is. Laat u daarom altijd goed adviseren door een vakspecialist op dit gebied. Goedkoop is in dit geval meestal duurkoop!

Tijd om aan de slag te gaan

Bepaal voordat u gaat beginnen over welke lengte u zelf beschoeiing plaatsen wilt. De palen kunt u om de 50 cm plaatsen, dus over een lengte van 10 meter zijn er in totaal 21 palen nodig. Oftewel: aantal strekkende meters x 2 + 1 = aantal palen die nodig zijn voor de beschoeiing. We raden wel aan om altijd een paar palen extra te bestellen. Mocht er dan één kapot gaan, dan kunt u direct verder met uw klus.

Hoogte van de palen bepalen

Vervolgens kunt de hoogte van de palen bepalen. Om dit te bepalen, moet u weten wat de kerende hoogte is. Dit doet u door de afstand te meten tussen de bodem van bijvoorbeeld de sloot en maaiveldhoogte (of iets anders natuurlijk). Hier komt de vuistregel ⅓ boven en ⅔ onder de grond terug! Stel dat de kerende hoogte 1 meter is, dan moeten de palen 3 meter lang zijn om de paal 1 meter boven en 2 meter onder de grond te plaatsen.

Beschoeiing verankeren

Wordt de beschoeiing hoger dan 80 centimeter? Zo ja, dan is het verstandig om deze te verankeren. Door beschoeiing te verankeren, kan deze niet meer van zijn plek wijken en blijft het in een nette rechte lijn staan. We raden aan om verankering om de 2 meter aan te brengen, tenzij de beschoeiing meer druk op heeft te vangen. Dan raden we plaatsing om de meter aan.

Gording plaatsen

Een gording is een houten balk die aan de voorzijde van de beschoeiing wordt geplaatst. De gording zorgt er voor dat de beschoeiing sterker wordt en niet in de lengte van richting veranderd. De verankering moet door de beschoeiing en door de gording heen. Door de ankerstang wordt de gording tegen de beschoeiing geduwd en zorgt het dat de rest van beschoeiing recht blijft staan. Handig!

Beschoeiing aanvullen

De laatste stap van zelf beschoeiing plaatsen is het aanvullen. Voordat u gaat aanvullen, kunt u het beste gronddoek plaatsen tegen de beschoeiing. Dit zorgt er voor dat er geen grond of zand door de kieren weg kan lopen. Als het gronddoek is geplaatst, kunt u rustig de grond er tegen aan werken. Laat de grond rustig inklinken en forceer de beschoeiing niet door er bijvoorbeeld een verdichtingsmachine langs te halen.

Vrijblijvend advies of direct online bestellen

Gaat u zelf beschoeiing plaatsen en wilt u vrijblijvend advies van een van onze specialisten? Neem dan contact met ons op en leg uw vraag bij hen neer. Zij hebben jarenlange ervaring en denken graag met u mee voor een passende oplossing. Natuurlijk kunt u ook direct online bestellen in onze webwinkel. We leveren vanuit voorraad, dus u kunt direct aan de slag met uw klus.