Meer weten?

Bankirai beitsen: voorkom verkleuren en kromtrekken

Meer weten? Neem contact met ons op!

Eindelijk, je nieuwe tuin is af! Je hebt hard gewerkt aan je nieuwe bankirai vlonder. Of misschien heb je juist net een nieuwe schutting van bankirai geplaatst. Hoe dan ook, je wil dat jouw bankirai hout zo lang mogelijk meegaat. Logisch, want het zou zonde zijn als jouw houten creatie na een jaar al verkleurd of zelfs kromgetrokken zou zijn. Van Dorp Hout snapt als geen ander dat je dit scenario wilt vermijden. Het is daarom verstandig om jouw bankirai te beitsen. In dit blog vertellen we je - aan de hand van 4 tips - hoe je jouw bankirai zo goed mogelijk kunt beschermen en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Zo weet jij precies waar je aan toe bent.

Wat zijn de voordelen van hout beitsen?

Wanneer je je hout gaat beitsen, zitten hier allerlei voordelen aan verbonden. Zo is het grootste voordeel dat het beitsen een enorm goede bescherming biedt tegen water waardoor onder andere schimmel, houtrot en kromtrekkingen minder voorkomen. Naast het feit dat het beitsen je hout gezond houdt, heeft het ook voordelen ten opzichte van het uiterlijk van het hout. Zo kan het beitsen een hele frisse look aan het hout geven waardoor het er (na jaren) weer als nieuw uit kan komen te zien. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het type beits of olie dat je gebruikt.

Wil je weten hoe je hout precies moet behandelen? Wij leggen het je uit in deze video.

Is bankirai beitsen verstandig?

Van Dorp Hout raadt aan bankirai niet te beitsen. Bankirai is namelijk een hardhout en beits hecht hierop niet goed. Hierdoor zal het je bankirai hout niet optimaal beschermen. Nu zul je vast denken, als ik mijn bankirai niet kan beitsen, wat kan ik dan wel doen om mijn hardhout te beschermen? Dit is heel simpel: gebruik een bankirai olie. Een olie trekt namelijk in het hout waardoor het veel beter zal hechten.

Een olie zorgt tegelijkertijd ook voor een meer natuurlijke en nettere uitstraling dan bij een beits. Het nadeel van olie is echter dat het iets minder lang meegaat dan een beits. Dit betekent dat de olie meerdere keren per jaar toegebracht moet worden op bankirai. Van Dorp Hout raadt daarom aan om bankirai hout minimaal 1 tot 2 keer per jaar te behandelen met een bankirai olie. 

Welke olie gebruik ik voor bankirai hout?

Van Dorp Hout heeft allerlei soorten oliën en beitsen in het assortiment. Vanzelfsprekend is het verstandig om een bankirai olie te kiezen wanneer je je bankirai gaat behandelen. Een bankirai olie heeft namelijk al de kleur van bankirai hout. Wij hebben twee bankirai oliën in het assortiment, namelijk:

Bangkirai olie
Deze olie is speciaal ontwikkeld voor bankirai om het natuurlijke karakter en de kleur van het hout te behouden. Deze olie is watergedragen, bladdert niet en geeft een langdurige waterafstotende bescherming.

Impraline bangkirai olie
De impraline bangkirai olie is een impregnerend product welke zeer geschikt is voor het onderhoud en beschermen van o.a. houten schuren, loodsen, steigers etc. Deze olie bladdert niet en geeft een zijdematte, zwarte eindlaag. Daarnaast is deze olie zeer geschikt voor buitengebruik.

Onze tips voor het behandelen van bankirai hout

Tip 1: Wacht niet te lang met behandelen
Wacht nooit te lang met het behandelen van bankirai hout. Het liefst behandel je het hout direct al na montage. Wanneer je te lang wacht, kan het hout al gaan verkleuren.

Tip 2: Zorg voor een schone werkplek
Zorg er altijd voor dat je bankirai hout schoon, droog en vetvrij is voordat je het gaat behandelen. Wanneer het hout namelijk niet schoon is, komt het vuil onder de olie of beitslaag te zitten. Dit geeft geen fraai gezicht en zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat het vuil alsnog het hout weet te bereiken. Je kunt hardhout schoonmaken met een thinner.

Tip 3: Maak gebruik van meerdere lagen
Een extra laag olie of beits zorgt ervoor dat het hout nóg beter beschermd is tegen de weersinvloeden. Zorg er wel voor dat de eerste olie- of beits laag volledig droog is voordat je de tweede laag toebrengt. Dit kan anders resulteren in kleurverschillen.

Tip 4: Check de houdbaarheidsdatum
Wanneer je nog een emmer olie of beits in de schuur hebt staan, doe je er altijd verstandig aan deze eerst te controleren op de houdbaarheid. Oliën en beits zijn zeer lang houdbaar: minimaal twee jaar en sommigen gaan zelfs tot vier jaar of langer. Wil je dat jouw oliën en beits zo lang mogelijk meegaan? Bewaar deze dan vorstvrij en zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur constant is.

Mogen wij je advies geven?

Twijfel je na het lezen van dit blog alsnog om jouw bankirai te beitsen? Misschien vanwege een bepaalde kleur? We delen graag onze jarenlange expertise met je en geven je advies over de mogelijkheden. Ben je op zoek naar producten voor een speciale houtsoort? Dan leggen we je graag uit welke producten je het beste kunt gebruiken en hoe deze op een juiste manier toegepast kunnen worden. Zo weet je precies hoe je daar het best mee aan de slag kunt gaan. Neem vrijblijvend contact met ons op of bestel direct online je producten in de webshop. We helpen je graag.