Ipe vlonderplanken leggen

Bekijk onze vlonderplanken

Een vlonder kan echte eyecatcher zijn voor uw tuin. U kunt een vlonder gebruiken als luxe terras voor een loungeset of als vloer rondom een jacuzzi of zwembad. Echter zijn er nog veel meer doeleinden voor een vlonder. Bent u van plan zelf een vlonder te gaan leggen? Volg dan de stappen in dit blog. Zo bent u verzekerd van een prachtig eindresultaat en staat u er niet alleen voor. In dit blog wordt gefocust op het gebruik van ipe vlonderplanken. Echter kunt u dit stappenplan ook gebruiken voor andere houtsoorten. Lees verder.

Waarom ipe vlonderplanken?

Er zijn allerlei materiaalsoorten die u kunt gebruiken om een vlonder te leggen. Ipe vlonderplanken zijn en blijven echter een heel populaire keuze. De reden hiervoor is vanwege de strakke en moderne uitstraling. Daarnaast staat ipe bekend als de sterkste hardhoutsoort ter wereld.

Ook de kleur van ipe vlonderplanken is van nature erg divers. Van groenachtig bruin tot licht- en roodbruin. Zelfs na vergrijzing blijft de tekening van ipe vlonderplanken mooi egaal. Wist u ook dat ipe vlonderplanken van Van Dorp Hout heel eenvoudig te bevestigen zijn dankzij onze B-Fix clips? Deze clips zorgen ervoor dat er geen schroeven zichtbaar zijn aan de bovenkant van de planken.

Zelf ipe vlonderplanken leggen

Voordat u uw ipe vlonderplanken gaat leggen, is het natuurlijk van belang dat u van tevoren de juiste materialen inkoopt zoals de planken, balken, anti-worteldoek en schroeven of B-Fix clips.

Stap 1

De basis van een stevige en strakke vlonder is een egale vlakke ondergrond. U kunt de ondergrond egaal maken door een balk te gebruiken en zo de grond glad en gelijk te trekken. Zorg hierbij wel dat de vlonderplanken altijd heel licht aflopen naar de tuinzijde. Als u dit niet doet, kan het (regen)water niet afgevoerd worden. Wij adviseren u om 1 cm daling per meter aan te houden.

Stap 2

Om een stevige ondergrond te creëren, raden wij u aan om tegels te plaatsen als ondergrond. Deze tegels legt u op precies 40 centimeter afstand van elkaar. Zorg er altijd voor dat deze tegels in de breedte waterpas komen te liggen.

Stap 3

Om een stevige ondergrond te creëren, raden wij u aan om tegels te plaatsen als ondergrond. Deze tegels legt u op precies 40 centimeter afstand van elkaar. Zorg er altijd voor dat deze tegels in de breedte waterpas komen te liggen.

Stap 4

Nadat het anti-worteldoek gespannen is, kunnen de balken worden geplaatst. Plaats deze in de lengte op het midden van elke tegel. Ook hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen, dus gebruik een waterpas.

Stap 5

Eindelijk, de ipe vlonderplanken kunnen gelegd worden. Leg de eerste vlonderplank dwars op de balken. Deze ligging van deze plank is de belangrijkste van allemaal. Alle andere vlonderplanken komen namelijk evenwijdig aan deze eerste plank te liggen. Als deze plank niet goed ligt, komen de andere ipe vlonderplanken ook niet goed te liggen!

U kunt schroeven gebruik om de vlonderplanken te monteren aan de balken, maar u kunt ook gebruik maken van onze B-Fix clips. Lees hier meer informatie over deze clips voor blinde bevestiging.

Stap 6

Wanneer u de eerste plank gelegd heeft, kunt u de gehele vlonder gaan leggen. Wij raden u aan om precies 5 mm tussen de planken te houden voor optimaal resultaat. Wanneer u alle planken gelegd heeft, is uw vlonder gereed.

Stap 7

Wat u als laatste optionele stap kunt doen, is de afwerking van de vlonder. Zo is het raadzaam om uw ipe vlonderplanken in te smeren met olie of beits. Wij bieden verschillende onderhoudsproducten aan voor vlonders. We adviseren dit het eerste jaar twee tot drie keer te doen, om dit vervolgens om het jaar te doen.

Ipe vlonderplanken kopen bij Van Dorp Hout?

Van Dorp Hout biedt ipe vlonderplanken aan in allerlei maten. Zit uw gewenste maat niet in ons assortiment? Dan produceren wij uw planken graag op maat. Daarnaast is dit product direct uit voorraad leverbaar, inclusief alle benodigde bevestigingsmaterialen. Zo kunt u direct aan de slag.

Wilt u meer weten over ipe vlonderplanken of het leggen van een vlonder? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord.